

Axios’un iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump ile iki ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Bin Selman’ın görüşmelerde, Yemen’de ilerleyişini sürdüren Husilere karşı ABD’nin doğrudan askerî saldırı düzenlemesini istediği belirtildi. Trump’ın ise Suudi Arabistan’dan gelen bu talebi reddettiği aktarıldı.
Haberde, Trump yönetiminin şimdilik Husilere karşı doğrudan askerî müdahalede bulunmayı planlamadığı kaydedildi. Washington’ın Suudi Arabistan’a desteğini artırmaya hazırlandığı ancak Yemen’de yeni bir savaş cephesi açmaktan kaçındığı ifade edildi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Amiral Brad Cooper’ın da acil koordinasyon görüşmeleri yapmak üzere Suudi Arabistan’a gittiği bildirildi.
Suudi Arabistan’ın talebinin, Husilerin Yemen’de stratejik bir kıyı kentini ele geçirerek küresel ticaret ve petrol sevkiyatı açısından kritik öneme sahip Babülmendep Boğazı’na yaklaşmasının ardından geldiği belirtildi.
Bölgedeki gelişmelerin petrol fiyatlarında yükselişe yol açtığı, Washington’ın ise Kızıldeniz’de deniz ulaşımının açık tutulmasına öncelik verdiği aktarıldı.
Reuters, Axios tarafından yayımlanan bilgileri bağımsız olarak doğrulayamadığını açıkladı. Beyaz Saray ile Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçiliği de konu hakkında henüz resmî bir açıklama yapmadı.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube