islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5433
EURO
34,9184
ALTIN
2.430,06
BIST
9.709,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

“Şi Cinping Doğu Türkistan’daki Soykırımı Bizzat Yönetiyor”

“Şi Cinping Doğu Türkistan’daki Soykırımı Bizzat Yönetiyor”
4 Ocak 2022 13:46
A+
A-

Ketum karakteriyle bilinen Çin lideri Şi Cinping’in gizli görüşmelerinden sızan kayıtların Doğu Türkistan’da yaşananları detaylı şekilde bizzat onun yönettiğini ortaya koyuyor.

Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri makamında Çin’i yöneten Şi Cinping’in liderliği önümüzdeki Kasım ayında 10. yılını tamamlayacak.

Bu sene iktidardaki 10. yılı olması nedeniyle tek parti rejimiyle ve tamamen devlet kontrolünde olan medyası ile Çin’de bu seneni Şi Cinping övgüleriyle geçeceği tahmin ediliyor.

Çin’de 1949 yılında kurulan komünist rejimde bugüne dek 7. lider olan Şi Cinping’in önceki 6 liderin tamamından daha az görünür bir isim olması dikkat çekiyor. Şi Cinping, önceki 6 lidere göre çok daha az kamuoyuna açık konuşma gerçekleştiriyor.

Şi Cinping’in bu gizemli yapısının, onu da içerecek şekilde ülkenin en üst düzey yöneticilerinin gizli iç iletişim yöntemlerine ağırlık verilmesine sebep olduğu ifade ediliyor.

DOĞU TÜRKİSTAN’LA İLGİLİ GİZLİ KAYITLAR ORTAYA ÇIKTI

2014 tarihli, Doğu Türkistan’la ilgili kaydedilmiş dört gizli görüşmenin sızmasının ise Şi Cinping’i telaşa sevk ettiği tahminleri yürütülüyor.

Kayıtlara ait kopyaları, New York Times Doğu Türkistan’la ilgili birçok başka gizli belgeyle beraber ele geçirdi.

Gazete, bunu “on yıllardır Çin’in iktidardaki Komünist Partisi içinden hükümet belgelerinin en önemli sızıntılarından biri” şeklinde nitelendirdi.

Gazete kayıtlara ait metinleri tamamen yayınlamazken, bilinmeyen bir kaynak tarafından Londra’da ‘Uygur Mahkemesi’ olarak bilinen Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini araştıran bir gruba sunuldular.

BİLİM ADAMLARI KAYITLARI DOĞRULADI

Bir Alman akademisyen olan Adrian Zenz’in de içinde yer aldığı çok sayıda Batılı bilim adamı onların güvenilirliğine tanıklık etti. Bay Zenz, 2017’den itibaren, herhangi bir yasal süreç olmaksızın, belki 1 milyon Uygur’un tutsak olduğuna bir “mesleki eğitim eğitim” merkezleri ağının Çin’in kontrolündeki Doğu Türkistan’da kurulmasına yönelik araştırmaların ön saflarında bulunmuştu.

DERTLERİ UYGURLARI İSLAM’DAN KOPARMAK

Toplamda yaklaşık 36.000 Çince karakterin bulunduğu 2014 tarihli dört konuşmanın kapsamı en fazla Uygurların İslam’dan nasıl koparabileceğine vurguda bulunuyor.

Şi Cinping bizzat bu konuda konuşmalar yapıyor ve Uygurların asimilasyonunu amaçladıklarını ifade ediyor.

2014 yılında Doğu Türkistan’da baskıların arttırılması da bu sızan üst düzey toplantılarla ilişkilendiriliyor. Doğu Türkistan’da uygulanan Çin’in politikasına ilişkin kamuoyuna açıklamada bulunmayan ve ilgisiz görünmeye çalıştığı düşünülen Şi Cinping’in buna benzer sızan bilgilerle Doğu Türkistan’da yapılanları detaylı olarak bizzat yönettiği ifade ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.