islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Sırbistan savaş suçlularına vatandaşlık verdi

Eski bir polis şefi ve Sanski Most’taki soykırımın yöneticisi Sırp asıllı Mirko Vruciniç, cinayetler, zorla yerleştirme, yasadışı gözaltılar ve zorla kaybetmelerden sorumlu ortak bir suç girişimine katılmaktan yargılanmasına rağmen mahkeme bitmeden hemen önce Sırbistan tarafından vatandaşlık verildi.

Sırbistan savaş suçlularına vatandaşlık verdi

Eski bir polis şefi ve Sanski Most’taki soykırımın yöneticisi Sırp asıllı Mirko Vruciniç, cinayetler, zorla yerleştirme, yasadışı gözaltılar ve zorla kaybetmelerden sorumlu ortak bir suç girişimine katılmaktan yargılanmasına rağmen mahkeme bitmeden hemen önce Sırbistan tarafından vatandaşlık verildi.

Mirat Haber Ajansı

Sırbistan resmi makamları, Haziran 2020’de eski Bosnalı Sırp askeri polis memuru Mirko Vruciniç’e vatandaşlık verdi. Karar, savunmasının savaş suçları davasındaki kapanış argümanlarını sunmasından iki ay önce geldi. Bosna devlet mahkemesi, Sırbistan İçişleri Bakanlığı’nın Haziran ayında çıkardığı bir emre dayanarak, Eylül 2020’de Vruciniç’in adının Sırp vatandaşlarının siciline kaydedildiğini söyledi. 31 Ağustos 2020’de Vrucinic, Saraybosna’daki Bosna devlet mahkemesinde duruşmaya çıkmadı ve avukatı Branko Gudalo aracılığıyla davasının adil olmadığı için Sırbistan’a kaçtığını belirten bir mesaj iletti. Mahkeme ayrıca, Bosna yasası sanığın hazır bulunmadan duruşmalara izin vermemesi nedeniyle, Vrucinic davasında bir savcılık talebini gıyaben teslim etme talebini de reddettiğini söyledi.

Soykırımcı polis şefi

Vrucinic, polisin Kamu Güvenlik İstasyonu’nun eski bir şefi ve Sanski Most’taki Kriz Komitesi’nin bir üyesi. Cinayetler, zorla yerleştirme, yasadışı gözaltılar ve zorla kaybetmelerden sorumlu ortak bir suç girişimine katılmaktan 2015 yılından beri yargılanıyordu. Savcılık, geçen yıl 31 Ağustos’taki duruşmada yaptığı açıklamada, savcılığın Sırbistan’dan birkaç kez Vruciniç’in çifte vatandaşlığı olup olmadığı veya Sırp vatandaşlığına başvurup başvurmadığı konusunda bilgi vermesini istediğini, ancak Belgrad makamları yanıtı reddetti. Sırp İçişleri Bakanlığı, Bosna savaşı sırasında Sırpların işlediği suçlardan ötürü Bosnalı kurumlar ve uluslararası mahkemeler tarafından diğer Bosna anayasal milletlerinden çok daha sık yargılandığı şeklindeki ikinci dereceden sonuca dayanarak, Vrucinic’in yargılamasının adil olmadığı iddiasını destekledi.

Müslümanlar her zamanki gibi dezavantajlı

Bosna ve Sırbistan arasındaki iade anlaşması, soykırım, insanlığa karşı suç veya savaş suçları ile suçlanan kişiler için geçerli değildir, bu nedenle Sırp ve Bosna vatandaşı olan Bosnalı Sırp sanıklar olası bir mahkumiyetten kaçınmak için sık sık ülkeyi terk ediyor. Benzer durum, sıklıkla çifte Hırvat vatandaşlığına sahip olan Bosnalı Hırvatlar için de geçerlidir. Boşnaklar, Bosnalı Müslümanlar, Boşnak vatandaşlarına ek olarak genellikle alternatif vatandaşlığı olmayan yegane grup. Devlet mahkemeleri, bu şartların şu anda savaş suçlarından yargılanmakta olan çok sayıda sanığın Sırbistan veya Hırvatistan’a kaçmasına neden olduğunu söyledi.

ETİKETLER: Sırbistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.