islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sırbistan’a Kosova’ya Kudüs Büyükelçiliği Uyarısı

Sırbistan’a Kosova’ya Kudüs Büyükelçiliği Uyarısı

Mirat Haber Ajansı

Avrupa Birliği Pazartesi günü, Sırbistan’ın İsrail’deki büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma sözü üzerine ciddi endişe ve üzüntü duyduğunu belirtti. Müslüman çoğunlukta olan Kosova, diplomatik ilişkiler kurmak da dahil olmak üzere İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyi de kabul etmişti. Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano, AB’nin Kudüs konusundaki ortak tutumunu sorgulamaya yol açabilecek herhangi bir diplomatik adımın ciddi endişe ve üzüntü kaynağı olacağını söyledi. Stano’nun yorumları, Balkan komşuları arasında görüşmeler ve Başkan Trump’ın yönergeleri uyarınca Beyaz Saray’da yapılan yüksek profilli zirvenin ardından geldi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuciç ve Kosova Başbakanı Abdullah Hoti başlangıçta karşılıklı ekonomik bağlarını iyileştirme tedbirleri konusunda anlaşma imzalamaları planlanmıştı ama bu İsrail konusunda doğru ilerledi.

Sırbistan ve Kosova bunu takip ederse, İsrail büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyan Guatemala ve ABD’yi izleyen ilk ülkeler olacaklar. Potansiyel hareket, AB’nin tutumuna aykırı. Bloğun resmi politikası, kutsal şehrin statüsünün barış müzakerelerinin bir parçası olarak İsrail ve Filistinliler arasında belirlenmesi gerektiğini belirtiyor. Hem Sırbistan hem de Kosova gelecekte Avrupa Birliği’ne katılmak istiyor. Her iki Balkan lideri de Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, en yüksek önceliği AB entegrasyonuna verdiklerini söylediler. Daha önce 2019’da Romanya Başbakanı Viorica Dancila, ülkesinin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını ve büyükelçiliğinin Tel Aviv’den taşınacağını bildirmişti. Ancak sonra geri adım attı ve Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nde (AIPAC) yaptığı bir konuşma sırasında yaptığı açıklamanın sadece kendi kişisel görüşü olduğunu söylemişti.

ETİKETLER: Sırbistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.