islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Sisi Sözde Seçimleri Tamamen Formaliteye Çevirdi

Sisi Sözde Seçimleri Tamamen Formaliteye Çevirdi

Mirat Haber Ajansı

Mısır parlamentosu, siyasi kanundaki maddelerle ilgili değişiklikleri onayladı. Bu değişiklikler, eleştirmenlerin ülkenin cumhurbaşkanı olan darbeci general Abdülfettah el-Sisi destekçilerinin bu yıl beklenen seçimlerdeki egemenliklerini tümüyle artırmalarına yardımcı olacağını belirtiyorlar. Seçim yasası değişiklikleri, 596 üyeli Msır Millet Meclisi’ne seçilenlerin %50’sinin artık kapalı parti listelerinden adları bilinmeden seçileceği anlamına geliyor. Eskiden bu %20’ydi. Bu da insanların beğenmedikleri insanları tanımdan ve beğenmeden seçmek durumunda kalacaklarını, bu kişilerin de genelde Sisi’nin belirlediği kişiler olacağı anlamına geliyor. Temsilcilerin geri kalanı adları belirli adaylar olarak seçilecek. Halihazırda kapalı liste sisteminde seçilenlerin tamamı Sisi yanlısı bir koalisyona aittir. Sisi’nin ayrıca 28 üyeye kadar bizzat kendi atama hakkı değişmedi. Geçen yıl yapılan anayasa değişikliklerinde de, Sisi’nin 2030 yılına kadar görevde kalmasına izin veren ve yargı ve ordu üzerindeki gücünü artıran ancak yasallığı ve adilliği tartışılan bir referandumla yapıldı.

Değişiklikleri tanıtan iktidar milletvekilleri, koltukların %25’ini kadınlara tahsis edebilmek ve işçiler, çiftçiler, gençler, Kıpti Hıristiyanlar, engelli insanlar ve yurtdışında yaşayan Mısırlılar için temsil sağlamak istediklerini söylediler. Ancak küçük bir parlamento muhalefet bloğu da dâhil olmak üzere eleştirmenler, kapalı liste sisteminin adil temsile karşı çalıştığını bildirdiler. Parlamento ayrıca, geçen yıl anayasa değişiklikleri ile oluşturulmuş ikinci bir meclis veya Senato seçim yasasını da onayladı. Senato, yasama yetkisi olmayan Cumhurbaşkanlığına bir danışma organı haline gelecek, 300 üye ve beş yıllık bir görev süresi olacak ve 100 üye kapalı listelerden ve 100 kişi bireysel olarak seçilecek. Cumhurbaşkanı geri kalan 100 kişiyi kendi atayacak. Parlamentonun beş yıllık görev süresinin Ocak ayında sona ermesine rağmen, henüz seçim tarihleri belirlenmedi. Yeni yasayla Sisi Mısır’ında seçimlerin tamamen formalite haline dönüştüğü ve askeri diktatörlüğün giderek ağırlaştığı belirtilmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.