islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5154
EURO
34,8500
ALTIN
2.429,09
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Sisi’yi Eleştiren Mısırlı Yönetmen “Hapiste Öldü”

Sisi’yi Eleştiren Mısırlı Yönetmen “Hapiste Öldü”
6 Mayıs 2020 17:19
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Mısır Cumhurbaşkanı konumunda olan darbeci general Sisi’yle bir müzik videosunda alay ettiği iddiasıyla hapse atılan Mısırlı sinema yönetmeni Şadi Habaş, hapishanede öldü. Bu Mısır’da seçilmiş meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de dahil pek çok kişinin tutukluyken ya da mahkumken hayatını yitirmesinin kasti olarak gerçekleştiği eleştirisini gündeme getiriyor.

24 yaşındaki Habash, Kahire’nin meşhur Tora cezaevi kompleksinde iki yıldan fazla bir süredir yargılanmadan tutulmaktaydı. Savcılar onu sahte haber yaymak ve yasadışı bir örgüte ait olmakla suçlamıştı. Ailesi henüz belirlenmemiş sağlık sorunları nedeniyle öldüğünün kendilerine bildirildiğini aktardı. Mısırlı yetkililer de yönetmenin ölüm sebebini vermediler.

Habash’ın akrabaları hükümetin bilinçli olarak Habaş hakkında haberleri saptırdığına inanmakta. Mısır’da, esasen Müslüman Kardeşler örgütüne atıfta bulunan ‘yasadışı örgüt’ üyeliğinin, din dışı bir hayat süren Şadi Habaş için geçerli olmadığını vurguluyorlar.

Uluslararası insan hakları örgütleri Habaş’ın Mısır’da ihmal ve adalet eksikliğinden öldüğünü belirtti. Mısırlı hapishanelerinde binlerce tutukluyu keyfi ve hayatı tehdit eden koşullarda kurtarmak için uluslararası bir kampanya istediler. Habaş’ın ölümü, demir yumrukla hüküm süren Sisi’nin insan hakları rekorunu bir kez daha gündeme getiriyor. Sisi 2013’te askeri bir darbede iktidara geldiğinden beri hapishane nüfusu patladı. Bazıları siyasi tutukluların sayısını 65.000’den fazla olduğunu öne sürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.