islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3847
EURO
35,0605
ALTIN
2.325,56
BIST
9.110,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sosyal medya diktatörlüğü

Sosyal medya diktatörlüğü
Prof. Dr. Kutluk Özgüven

Halen görevdeki Amerikan cumhurbaşkanı Trump’ın twitter hesabının Jack Dorsey tarafından askıya alınması, iletişim haklarının elinden alınmasından dolayı günümüz koşullarında, ülkenin yasal liderine bir darbedir. Son üç aydır hesabı sürekli olarak baskı altında olan Başkan Trump, Kasım seçimlerindeki usulsüzlükleri şikayet etmekte olması, bu şikayetlerin ölümlere neden olacağı bahane gösteriliyor. Ancak önemli olan, teknoloji devlerinin anayasal ve yasal temeli olmadan yasal devlet başkanını bile cezalandırabilmeleri gücü.

Dört yıl önce Donald Trump’ın sistem dışı olması, bir kukla olmaması nedeniyle çıkacak olayların, dünyanın durumu anlamasını sağlayacağını, bu nedenle açık oynayan Trump ile ona komplolar kuracak Londra merkezli Küresel Elitlerin arasındaki kavganın Müslüman ümmetinin ve genelde insanlığın uyanması için yararlı olacağını belirtmiş ve bu nedenle başkan olmasındaki yararı belirtmiştim. Dünyayı bilmeyen ezberci ukalalar, ABD politikaları kişiler üstüdür, başkanlar kukladır diye bilgiç bilgiç konuşanlar olaylara ve kişilere vakıf olmadıklarından. Dört yıl boyunca Trump ve sistem arası mücadele böyle oldu. Trump’ın yeni savaşlar açmaması, dijital dikta rejiminin altyapısını kurmaması, sistemi kızdırdı. Dört yıl gece gündüz saldırdılar. 

Bu Kasım’da da normalde kazanacağını ama seçim hileleriyle kaybedeceğini ifade etmiştim. Hile yapılacağı önceden belliydi ve ABD seçimlerinin sonuçları alenen dünyanın gözü önünde hileyle değiştirildi. Bunun yanısıra hem seçim kampanyası hem de ardından Trump sosyal medya tarafından sansürlendi. Geleneksel medya tarafından zaten saldırı altındaydı. 

Trump zaman zaman kendini kurtarmak için İsrail lehinde aşırı tavizler verdi ancak yeniden seçilmesini sağlayacağını bilmesine rağmen savaş çıkarmadı. Diğer sistem karşıtı Jimmy Carter’dan bu yana 44 yıldır savaş çıkarmayan tek başkan oldu. Hakiki sevgi pıtırcığı Carter bile en azından başarısız İran rehine operasyonuna girişmiş ve 12 Eylül darbesine onay vermişti. Süleymani cinayeti haricinde bu başkan sadece ekonomiyle oynadı.  Müslüman kanı dökmedi, Türkiye’de darbe planlamadı. Ancak sözde insandan yana olan sosyal medya devleri bundan etkilenmedi ve Trump’ı sansürlediler.

Kuşkusuz Trump Twitter vakası sadece bir vaka. Örneğin dün Facebook Dünya İslam Alimleri Birliği’nin milyonlarca üyesi olan sayfasını, İsrail boykotuna destek verdiği için kapattı. Her gün sayısız insanın hesabı fevri olarak askıya alınmakta. 

Günümüzde sosyal medya toplumun, seçimlerin, insan itibarının belirleyicisi yazılımlar. Nasıl çalıştıkları, hangi algoritmaları kullandıkları, ne karar verildiği kaynak kodları, istihbarat hizmetlerinin kararlara etkisi, ne verileri alıp, saptırdıkları bilinmiyor. Bu da toplumun en önemli kurumunun ne kontrol edilebilir ne de denetlenebilir olmaması demek. Sosyal medyanın halkın denetimi dışında olması, pratikte demokrasinin bulunmaması demek.

Bu nedenle halkın denetleyebildiği, kökü dışarıda olmayan, anayasal sosyal medya ve iletişim platformları yapılmazsa Türkiye de dahil bütün dünyada demokrasi, seçim, insan hakları, hukuk geçersiz kalacak, durum daha da kötüleşecektir.

ETİKETLER: Twitter
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.