islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,7512
EURO
36,4587
ALTIN
2.951,59
BIST
9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Açık
16°C

SPORTOTO PARASIYLA İSLAMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ KURULABİLİR Mİ?

SPORTOTO PARASIYLA İSLAMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ KURULABİLİR Mİ?
22 Aralık 2018 07:37
A+
A-

Önce Haberi okuyalım:

KIRIKKALE’ye Spor Toto’nun katkılarıyla İslami İlimler Fakültesi yapılacakmış.

Bu durum da inşaatın yanına asılan anlı şanlı bir tabelayla ahaliye ilan edilmiş.

Yeni Akit gazetesi durumdan rahatsız olmuş.

“Bu ne iştir? Kumar parasıyla İslami İlimler Fakültesi mi yapılır” falan diye yayın yapmış.

Bunun üzerine çare bulunmuş.

Spor Toto’nun katkısı devam edecek…

Ancak tabela oradan kaldırılacakmış.

Allah’ın bildiğini kuldan saklamak
denilen şey bu değilse nedir Allah aşkına?

Toplumun Parasıyla Sosyal Bir Kurum Yapılabilir

Malların Yaratıcısı ve Maliki-Sahibi Allah’tır. Temel gerçek budur. Bazılarımızca yadırganabilir ama bize göre Spor Toto’nun  yapacağı yardımlar, bu kurumca haram kılınan kumar yoluyla edinilmiş olsa da toplumumuzun malıdır. Yapılacak olan İslâmi ilimler Fakültesi binası da toplumumuzun malıdır. Toplumun malıyla topluma ait bir bina yapılabilir. Yapılabilir ama bütünüyle sakıncasız olarak da görülemez.

Bu hadise bizi 14 asır öncesine; İslâm öncesi   Cahiliyet dönemine götürdü. Mekke’de Hz. İbrahim ile İsmail’in tebliğlerinin tesiri devam ettiği için olacak faiz gelirlerinin mânen pislik olduğu ve pis olan kazançlarla Kâbe’nin tamir edilemeyeceği bilgisi ve bilinci vardı.

Haram Paralarla Kâbe Tamir Ettirilmedi

Geliniz Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinin Faiz maddesinden aktaracağımız bilgileri birlikte okuyalım:

“ İbn Hişâm, Kâbe’nin yeniden inşa edilmesi sırasında Hz. Peygamberle de akrabalığı bulunan Ebû Vehb’in şöyle konuştuğunu yazar:

 “Ey Kureyş topluluğu! Kâbe’nin inşasına ancak temiz kazancınızla iştirak edin. Buraya ne zina parası ne ribâ/faiz kazancı ne de insanlardan zorla alınmış mal girsin” (es-Sîre, I, 205-206). Bunun üzerine Mekkeliler bu yollarla elde ettikleri kazançlarını kullanmaktan çekinmişler, fakat diğer gelirleri de inşaat için yeterli olmamış ve Kâbe’nin Hicr denilen kısmı binanın dışında kalmıştır. (Salih b. Abdurrahman el-Husayn, XXXV (1412), s. 104-105).”

Duyarsızlığımız

Yaklaşık 50 banka,12 000 şube ve 200 Bin’i aşkı çalışanla ekonomimizin bankacılık düzeni ile kuşatıldığı dönemimizde, faiz konusunda  cahiliyet dönemi insanları kadar olsun duyarlılık gösteremeyişimiz ne acıdır. Buna  Piyango, At Yarışlar  ve Spor Toto gibi resmileştirdiğimiz modern  kumar kurumlarını, Alkollü içki üretimi ve pazarlamasını, zinaya ve eşcinselliğe yönlendirici medyasal  yapımızı ilave edersek mânevi yıkımımızın boyutları görülebilir

Kişiler Haram Paralı Hayırlarıyla Sevap Alamaz

Ne var ki kişiler Spor Toto benzeri toplumsal kurumlar gibi değildir. Onlar faiz, rüşvet,kumar  ve hileli mal ve alkollü içkiler satma gibi İslâm’ın haram kıldığı  yollarla edinecekleri  kazançlarla hayırlar yapabilir. Toplum da bu hayırlardan yaralanabilir ama  kendileri sevap sağlayamaz. Çünkü haram kazanç yollarını işletmek topluma zulümdür. Yapılacak hayırlar böylesi zulüm yollarını işletmenin günahlarına da kefaret olmaz.

Bizlere ışık tutan  bilinçlendirici bir hadisle konumuzu bağlayalım.

Hz. Cabir (r.a.) anlatıyor:

Allah’ın Resûlü (s.a.v.) alkollü içkilerin ticaretinin haram kılındığını açıkladı. (Bu ilahi yasağı öğrenen) bir A’rabî ayağa kalktı ve şöyle sordu:

–  Ben  içki  ticareti  yapan  bir  adamdım.  İçki  ticaretinden  (çok)  mal  kazandım.  (Zekât,  sadaka  ve  Hac  gibi amellerle)  Allah’a  itâat  yolunda  harcamada  bulunsam,  bu  mal (dan  harcamalarım  ahiretim  için)  bana  fayda sağlar mı?

Allah’ın Resûlü şöyle buyurdu:

Allah, ancak halâl yollardan kazanılmış tertemiz kazançlardan yapılacak hayırları, kabul eder.”

Yüce Allah (c.c.) da Peygamber’inin (cevabını) doğrulamak için Maide Sûresi’nin yüzüncü âyetini vahyetti:

“(Ey Peygamber!) söyle:

Pis’in çokluğu hoşuna gitse bile, pis ile temiz (haram ile halâl) bir olmaz. O halde ey akıl sahipleri; (Haramlar hususunda) Allah’ın yasaklarına aykırılıktan korunun ki kurtulasınız.”

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.