islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5490
EURO
34,7341
ALTIN
2.492,91
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Sri Lanka Müslümanlara Et Yemeyi Yasaklıyor

Sri Lanka Müslümanlara Et Yemeyi Yasaklıyor

Mirat Haber Ajansı

Sri Lanka hükümeti Salı günü, süt endüstrisine yardımcı olacağını ve böylece ithal süt tozu satın almak için kullanılan paradan tasarruf edeceğini iddiasıyla sığır kesimini yasaklayacağını duyurdu. Hükümetin enformasyon bakanlığı, kabine bakanlarının Pazartesi günü yapılan bir toplantıda Hayvan Yasası, Sığır Kesimi Yönetmeliği ve yerel yetkililer tarafından sığır kesimiyle ilgili diğer yasa ve yönetmelikleri derhal değiştirmeye karar verdiğini söyledi. Kararın Müslümanları baskı altına almak amacıyla olduğu ülkenin azınlık Müslüman cemaati tarafından dile getirilmekte. Sığır eti ülkenin çoğunluğunu oluşturan Budist ve Hindularda dinen haram ancak tropik ülkede diğer helal et kaynakları olan koyun ve keçi besiciliği o denli yaygın değil. Sığır etinin engellenmesi bu alandaki ekonomiyi yöneten Müslümanlara ağır darbe de vurmakta.

Bağımsız siyasi analistler kararın ekonomik olarak da tamamen ters etkisi olacağını belirtti. Sri Lanka’daki süt hayvancılığı çoğunlukla tek tek çiftçilerin yan gelir elde etmek için sığır yetiştirdiği bir küçük ev endüstrisi. Sığır eti endüstrisi olmadan hiçbir süt endüstrisinin ayakta kalamayacağı bilinen bir gerçektir, çünkü bu tür çiftçiler, yaşlanmakta olan verimsiz sığırları kesme ve satma fırsatlarından mahrum kalırlarsa finansmanda zorluk çekerler. Analistler, kararın siyasi olarak Budist çoğunluğu memnun etmek amacıyla olduğunu ve mandıra çiftçilerine zarar vereceğini söyledi. Budistler ve azınlık Hindular, dini ve kültürel nedenlerle sığır eti yemiyor. Bazı Budist rahipler ve müttefik gruplar uzun süredir sığır kesiminin yasaklanmasını istiyorlar. Katliam yasağı özellikle sığır eti ticaretinde tekeli olan Müslüman tüccarları ve Müslüman hedef alacak. Kümes hayvanları ve koyun eti gibi diğer işlere geçmeleri gerekecek. 20 milyonluk küçük bir ada devlet olan Sri Lanka’da Budist Sri Lankalılar ve Hindu etnik Tamiller ülkenin %85’ten fazlasını oluştururken Hindu azınlık Tamiller de nüfusun %15’ini oluşturmakta, Ülkenin yaklaşık 10’da 1’i de Müslüman. Ülkede az sayıda da Katolik Hristiyan yaşamakta.

ETİKETLER: Sri Lanka
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.