islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5870
EURO
35,0160
ALTIN
2.457,67
BIST
9.765,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

SriLanka’da Müslümanlara yasaklar, medreselere kilit

SriLanka’da Müslümanlara yasaklar, medreselere kilit

Mirat Haber Ajansı


Sri Lanka hükümetinin ülkenin azınlık Müslüman nüfusunu etkileyen en son kararlarda, yüzü kapatan tam vücut örtüsü olan çarşaf giymeyi yasaklayacağını ve 1.000’den fazla İslami okulu kapatacağını açıkladı. Aynı zamanda hükümet, dini aşırılıkçılıkla başa çıkmak için tartışmalı bir terörle mücadele yasasını kullandığını duyurdu ve kendisine şüphelileri, radikalleşme nedeniyle iki yıla kadar tutuklama yetkisi verdi.

Kamu Güvenliği Bakanı Sarath Weerasekera bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Cuma günü kabine onayı için tüm vücudu ve yüzü kaplayan ve bazı Müslüman kadınlar tarafından giyilen peçenin, ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklanması için bir kâğıt imzaladığını açıkladı. Eskiden Müslüman kadınlar ve kızların hiçbir zaman peçe takmadıklarını belirtti. Bu son zamanlarda ortaya çıkan dini aşırılığın bir işareti olarak görülüyor. Kesinlikle yasaklayacağını belirtti. Bakan, peçeyi yasaklayan belgeleri imzaladığını, ancak bunların, hükümetin tasarılarını uygulaması için üçte iki çoğunluğa sahip olduğu bakanlar kurulu ve Parlamento tarafından onaylanması gerektiğini ifade etti.

Paskalya Pazarındaki Sri Lanka’daki kiliselerde ve otellerde 260’dan fazla kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıların ardından 2019’da burka giymek geçici olarak yasaklanmıştı. DAEŞ’e bağlı iki yerel Müslüman grup, altı bölgedeki saldırılarda, iki Katolik kilisesi, bir Protestan kilisesi ve otelde terörist eylem yapmıştı. Weerasekara, yetkililere kayıtlı olmadıklarını ve ulusal eğitim politikasına uymadıklarını da belirterek, hükümetin 1000’den fazla medreseyi yasaklayacağını açıkladı.

Hükümetin çarşaf peçe üzerindeki hamleleri ve medreselerin kapatılmasını, geçen yıl COVID-19 kurbanlarının ölülerini gömen Müslümanların isteklerine karşı onların yakılmasını zorunlu kılan bir emri takip ediyor. Bu yasak, ABD ve uluslararası hak gruplarından gelen eleştirilerin ardından bu yılın başlarında kaldırılmıştı. Burka ve medreseleri yasaklama kararı, Hint Okyanusu adasındaki azınlık Müslümanları etkileyen en son adımlardı. Budistlerin nüfusun yüzde 70’inden fazlasını oluşturduğu Sri Lanka’daki 22 milyon insanın onda birini Müslümanlar oluşturuyor. Çoğunlukla Hindu olan etnik azınlık Tamiller de nüfusun yaklaşık yüzde 15’ini oluşturmakta.

ETİKETLER: Sri Lanka
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.