islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5251
EURO
34,9037
ALTIN
2.438,04
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
19°C

ŞU İÇECEKLER SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR.

ŞU İÇECEKLER SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR.
28 Ocak 2024 09:00
A+
A-

Sağlığımızı Tehdit Eden İçecekler, 

Bilinçli Tüketim İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde, hızlı yaşam tarzı ve kolay ulaşılabilir içecek seçenekleri, sağlıksız içecek tüketimini artırmıştır. Ancak bu içeceklerin uzun vadede sağlığımıza olan etkileri göz ardı edilmemelidir. İşte insan sağlığına zararlı olabilen bazı içecekler ve bu zararların nedenleri.

1. Şekerli Gazlı İçecekler: Yüksek şeker içeriği ve asitli yapısıyla diş çürüklerine, tip 2 diyabet ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, bu içeceklerde bulunan yapay renklendiriciler ve koruyucular da sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

2. Enerji İçecekleri: Yüksek kafein ve şeker içeriği, kalp ritim bozukluklarına, yüksek tansiyona ve uykusuzluk gibi sorunlara neden olabilir. Günümüzde çokça tüketilmeye başlayan  enerji içecekleri, özellikle gençler ve çocuklar için risk oluşturabilir.

3. Alkollü İçecekler: Aşırı alkol tüketimi, karaciğer hastalıklarına, bağışıklık sisteminin  zayıflamasına ve bazı kanser türlerine yol açmaktadır. Ayrıca alkol, bağımlılık yapıcı bir madde olarak, insanların üzerinde psikolojik rahatsızlıklara da zemin hazırlamaktadır.

4. Yapay Tatlandırıcı İçeren Diyet İçecekler: Yapay tatlandırıcıların uzun vadede sağlık üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemekle birlikte, bazenerji içecekleri

ı araştırmalar bu maddelerin iştah kontrolünü bozabileceğini ve metabolizmayı olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir.

5. Meyve Suları: Ticari meyve suları genellikle yüksek oranda şeker içerir ve bu da diş çürükleri ve kilo alımına neden olabilir. Taze sıkılmış meyve suları daha sağlıklı bir alternatif olabilir, ancak yine de şeker içeriği göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç olarak, Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek için, insanların içecek seçimlerimizde bilinçli olması gerekiyor. Su, bitki çayları ve taze sıkılmış meyve suları gibi daha sağlıklı alternatiflere yönelmek, uzun vadede sağlığımızı korumamıza yardımcı olacaktır.

HABER YORUM

Alkollü içeceklerin haram olduğunu anlatmaya zannediyorum gerek yok. Zira Yüce Rabbimiz  Maide suresinin 90. ayetinde şöyle buyuruyor:

“Ey iman edenler, muhakkak ki, içki, kumar, dikili taş (putlar) ve fal okları birer şeytan işidir, murdar şeylerdir, bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz! Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir.”

Öyle bir zaman diliminde yaşıyoruz ki, insanlar artık modern ve hızlı yaşayacağım diye, içecek ve yiyecek konusunda da şirazeyi kaybetmiş durumda.

Artık insanlar, içtiklerinin ve yediklerinin zararlı olup olmadığına bile bakmıyorlar. Gerek enerji içeceği adı altında içtikleri içecekler, gerekse neden yapıldığını bile bilmeden içilen asitli içecekler ve meyve suları, maalesef hayatımızın bir parçası oldu. Uzmanlar, bu tür içeceklerin zararlı olduğu konusunda sabahtan akşama kadar açıklama yapsalar da, bu acı gerçek maalesef değişmiyor.

Ancak şunu da ifade edelim ki; “İnsan sağlığına, insan hayatına zarar veren şeyler caiz değildir”

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.