islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5440
EURO
34,8790
ALTIN
2.429,98
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Sudan Darfur’da Çatışma: En Az 60 Ölü

Sudan Darfur’da Çatışma: En Az 60 Ölü

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada, Sudan’ın iç savaşta yıkıma uğrayan Darfur bölgesinde yeni şiddetli çatışmaların 60’tan fazla insanın ölümüne neden olduğunu bildirdi. Çatışmalar, ordunun uzun süre yönetimde olan Ömer el-Beşir’den sonra bir yıldan fazla bir süredir vaad ettiği demokrasiye geçişi tren kazasına uğratacak görünüyor. Sudan’daki BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi (OCHA) yaklaşık 500 silahlı adamın Batı Darfur eyaletinin başkenti Genena’nın 48 kilometre güneyinde bulunan Masteri köyüne saldırdığını söyledi. 30 milyonu aşkın nüfusuyla Sudan Müslüman Arap ağırlıklı bir ülke ancak Darfur bölgesindeki Arap olmayan azınlık yerel halk çeşitli zulümlere maruz kalamıştı. Darfur, 1. Dünya savaşında işgalci İnglizlere karşı Osmanlılara destek için cihad ilan etmiş ve o dönemde İngiliz ordusunun kıyımına maruz kalmıştı.

Bölgedeki Masalit kabilesinin Arap kabilelerle çatışmaları sonrasında, yerel makamlar çatışmaları durdurmak için askeri takviye istedi. 60’tan fazla yaralı helikopterle tedavi için Genena’ya götürüldü. OCHA, köyde doğrulanmamış sayıda evin yağmalanıp yakıldığını ve yerel pazarın yakıldığını bildirdi. Çad ile sınır komşusu olan köyde BM birimi, Masteri’de ülke içinde yerinden olmuş yaklaşık 4.200 kişiye ev sahipliği yapan Masalit Sultan Evi önünde yaklaşık 500 kişilik bir protesto kampı başlatıldığını söyledi. Protestocular yetkilileri kendilerini saldırılara karşı korumaya çağırdı. Çatışmalar, tarım mevsiminin ortasında geldi ve bölgedeki insani sorunları artırdı. OCHA, Darfur bölgesindeki yaklaşık 2,8 milyon insanın Haziran’dan Eylül’e kadar ciddi şekilde açlık yaşayacağını, bunların 545.000’den fazlasının Batı Darfur’da olacağını tahmin ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.