islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5697
EURO
34,9628
ALTIN
2.425,41
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Sudan Etiyopya’nın Nil Barajı Teklifini Reddetti

Sudan Etiyopya’nın Nil Barajı Teklifini Reddetti

Mirat Haber Ajansı

Nil nehri üzerinde bulunan Müslüman Arap ülkesi Sudan, Etiyopya’nın tartışmalı olarak nehir üzerinde inşa ettiği dev barajının doldurulmasına ilişkin anlaşmayı imzalama önerisini reddetti. Sudan ikili anlaşma yerine komşusunu ABD’nin aracılık ettiği bu konudaki durdurulmuş Mısır’ın da katıldığı üçlü müzakerelere geri dönmeye çağırıyor. Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, barajın çevresel ve sosyal etkileriyle ilgili koordineli planlamanın yapılmaması, devam eden teknik ve yasal konuların çözümlenmemesi nedeniyle herhangi bir anlaşmayı imzalamayı reddettiğini söyledi.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ise Hamduk’u anlaşmayı imzalamaya çağırdı. Sudan ve Mısır, Nil’deki tartışmalı 4.6 milyar dolarlık barajın, Etiyopya’nın planladığı gibi baraj gölünü bu Temmuz ayında doldurmaya başladıktan sonra temel su kaynaklarını tehlikeye düşüreceğinden korkuyorlar. Etiyopyalı mevkidaşına yazdığı bir mektupta Hamduk, projenin tamamlanmasından önce Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında bir anlaşmaya varılması gerektiğini de vurguladı.

Etiyopya’nın 2011’de projeye başlamasından bu yana Nil havzasında gerginlikler yükseldi. Etiyopya başbakanının geçen yıl olası askeri harekat uyarıları da dahil olmak üzere tehditkar söylemi barajı bölgesel bir soruna dönüştürdü. Etiyopya, barajın ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgularken, Mısır ise bunun neredeyse bütün suyunu sağlayan nehrin akışını bozacağından korkuyor. Sudan barajın çok ihtiyaç duyduğu elektriği sağlayacağını ve su baskınlarının düzenlenmesine yardımcı olacağını umuyor ama Mısır ile ilişkilerinin bozulmasını istemiyor. ABD Hazine Bakanlığı ve Dünya Bankası, müzakereler tekrar tekrar başarısız olduktan sonra geçen yıl üç ülke arasında müzakereleri kolaylaştırmak için gözlemci olarak adım attı. 6.600 kilometre uzunluğundaki Nil, geçtiği 10 ülkeye su ve enerji sağlayan bir yaşam hattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.