islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2712
EURO
34,7912
ALTIN
2.397,63
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Sudan hükümeti iktidar meclisi başkanının yeni organ oluşturma hareketini reddetti

Sudan hükümeti iktidar meclisi başkanının yeni organ oluşturma hareketini reddetti

Mirat Haber Ajansı

Sudan’ın geçiş hükümeti, ülke sivil yönetime kırılgan geçiş sürecinde ilerlerken, ülkenin iktidar konseyi başkanının geniş yetkilere sahip yeni bir organ oluşturma hamlesine karşı olduğunu ifade etti. General Abdülfettah el-Burhan, eski hükümdar Ömer el Beşir’in iktidarına karşı kitlesel protestoların ardından devrilmesinin ardından Ağustos 2019’da kurulan askeri-sivil bir yapı olan egemen konseye başkanlık ediyor. Altı sivil ve beş askeri figürden oluşan konsey, Sudan’ın en yüksek yürütme otoritesi ve ülkeyi 2022’de özgür ve adil çok partili seçimlere yönlendirecek. Kararname geçen hafta başlarında kamuoyuna açıklandı. Başbakan Abdalla Hamdok’un ülkenin günlük işleyişiyle suçlanan geçiş hükümeti, TCP’nin yaratılmasına karşı çıktı.

Burhan’ın yeni komiteye aşırı güçler vererek ayrıcalıklarını aştığını söylüyor. Hükümet Sözcüsü Faysal Muhammed Salih Cuma günü yaptığı açıklamada, kararnamenin geçen yıl Ağustos ayında demokrasi yanlısı aktivistler ile 1989 yılından beri iktidarda olan Beşir’i görevden alan askeri generaller arasında imzalanan “anayasa beyannamesi” ile çeliştiğini söyledi. CTP temsil edilemedi ve henüz oluşturulacak geçiş parlamentosunun yerini alamazdı. Hükümet ve egemen konsey, yeni organın görevlerini, geçiş döneminde ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları koordine etmek ve çözmekle sınırlandırmayı kabul etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.