islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Sudan’da Darbeci Generalin Laik Yasalarına Protesto

Sudan’da Darbeci Generalin Laik Yasalarına Protesto

Mirat Haber Ajansı

Binlerce Sudanlı İslami grup ve eski cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir destekçisi Cuma günü başkent Hartum’da çeşitli İslami yasaları çiğneyen yeni laik yasalara karşı bir protesto gösterisi düzenlediler. Dün Cuma namazını takiben çok sayıda camiden patlak veren hükümet karşıtı protestolar, hükümeti dinden dönmekle suçladı ve inananları Başbakan Abdullah Hamduk yönetimini devirmeye çağırdı.

Sudan hükümeti geçen hafta Beşir iktidardayken getirilen çeşitli İslami yasal kısıtlamaları ortadan kaldıran bir dizi yasayı kabul etmişti. Bu, kadın kıyafetlerini düzenledi, kadına ve çocuğa karşı şiddet bahanesiyle sosyal düzenlemeler getirdi, ayrıca Afrika’da yaygın olan Kadın Sünneti’ni yasakladı, babanın izni olmadan annelerin ve çocukların seyahat etmelerine izin verdi. Sudan otuz yıldır Beşir rejimi tarafından tasarlanan Şeriat yasası tarafından yönetilmekteydi.

Beşir rejiminin baskılarına karşı halkın direnişi sonucu hükümet geçe yıl düşmüş ama rejimin baskılarından sorumlu olan özel birliklerin komutanı Abdullah Hamduk darbe yaparak ülkenin yönetimini kendi eline almıştı. Sudan şu an Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çizgisinde. Darbeci general Hamduk, darbeci general Sisi ve darbeci generel Hafter’i destekliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.