Gündem

SUDAN’IN 5 ŞEHRİNDE SİVİL YÖNETİM TALEBİYLE DÜZENLENEN GÖSTERİLER

Perşembe günü Sudan’ın çeşitli şehirlerinde, ülkedeki demokratik sivil yönetimin geri getirilmesini talep eden birden fazla gösteri düzenlendi.

Görgü tanıkları, binlerce göstericinin Hartum, Bahri (Kuzey), Ümm-ü Derman (batı), Gadarif (Doğu) ve Vad Medeni (orta) şehirlerinde demokratik sivil yönetiminin geri dönmesini talep etmek için yürüdüğünü söyledi.

Çarşamba günü ise Direniş Komiteleri Koordinasyonu, perşembe günü, sivil yönetim talebiyle devam eden devrimci hareketin bir parçası olarak Hartum’ da ve diğer bazı şehirlerde gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Direniş Komiteleri, 19 Aralık 2018 protestolarının patlak vermesinin ardından kasaba ve köylerde kuruldu. Belirtmek gerekir ki bu komitenin de mahalle ve şehirlerdeki gösterilerin yönetilmesinde de önemli bir rolü vardı. Nitekim ana ordu komutanlığı da 11 Nisan 2019’da Ömer El-Beşir’i izole etti.

Gösterilerden önce, Sudanlı yetkililer Hartum’un merkezindeki güvenlik konuşlandırmalarını hızlandırdı, Hartum ile Bahri şehrini birbirine bağlayan “el-Mekk-ü Nemr” köprüsünü kapattı. Aynı şekilde başkentin merkezi de yoğun bir güvenlik konuşlandırmasına, vatandaşların tahliyesine ve dükkanların kapatılmasına tanık oldu.

Göstericiler, başkentin merkezindeki bir dizi ana ve ara caddeleri beton bariyerler, kütükler ve yanan lastiklerle kapattılar. Aynı şekilde Çarşamba sabahı Cenin’de İsrail işgal ordusunun açtığı ateş sonucu şehit edilen Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile’nin fotoğrafları da göstericiler tarafından taşınıyordu.

bayraklar taşıyan göstericiler, askeri yönetime karşı sloganlar attı ve demokratik sivil yönetimin geri dönmesini talep etti.

Göstericiler, “askeri yönetime hayır”, “tam bir sivil devlet”, “özgürlük, barış, adalet” ve “demokratik sivil yönetime evet” yazılı pankartlar taşıdı.

Sudan, 25 Ekim’den bu yana, ordu komutanı Abdül Fettah el-Burhan’ın aldığı olağanüstü önlemlerin, özellikle de olağanüstü halin dayatılmasının ve egemenlik konseylerinin ve geçiş bakanlarının dağıtılmasının reddedildiği protestolara tanık oluyor.

Askeri inkılaplarla ilgili suçlamalar karşısında el-Burhan, bu önlemleri “intikal gidişatını düzeltmek” için aldığını, aynı zamanda iktidarı da seçimler veya ulusal bir uzlaşı yoluyla devredeceği sözünü verdi.

 

Recent Posts

  • Gündem

ERDOĞAN – ÖZGÜR GÖRÜŞTÜ MÜ GÖRÜŞTÜRÜLDÜ MÜ?

Türkiye Cumhuriyeti, anayasası ile kendisini tanımlamıştır ve ülkemizde bütün yapılanmalar anayasaya göredir. Bu yapıyı bir…

2 dakika ago
  • Gündem

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı ABD'nin Los Angeles kentinde bulunan California Üniversitesi'nde…

1 saat ago
  • Gündem

“KURBAN KARDEŞLİKTİR”

“KURBAN KARDEŞLİKTİR” ARDEV olarak kurbanlarınızı bu yıl Tanzanya’da ki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca kurbanınızın kesim vidosunu…

3 saat ago
  • Gündem

İrlanda’da da Eurovision Şarkı Yarışması’na Katılan İsrail’e Protesto

İrlanda'da Eurovision Şarkı Yarışması'na Katılan İsrail'e Protesto İrlanda'nın başkenti Dublin'de, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması…

4 saat ago
  • Gündem

Türkiye, İsrail ile Tüm Ticaret İlişkilerini Durdurdu!

Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, son dönemdeki diplomatik gelişmelerin en çarpıcı ve önemli adımlarından…

5 saat ago
  • Gündem

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı geldi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Gripten Ayırt…

6 saat ago