islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

SUDAN’IN 5 ŞEHRİNDE SİVİL YÖNETİM TALEBİYLE DÜZENLENEN GÖSTERİLER

SUDAN’IN 5 ŞEHRİNDE SİVİL YÖNETİM TALEBİYLE DÜZENLENEN GÖSTERİLER
17 Mayıs 2022 10:00
A+
A-

Perşembe günü Sudan’ın çeşitli şehirlerinde, ülkedeki demokratik sivil yönetimin geri getirilmesini talep eden birden fazla gösteri düzenlendi.

Görgü tanıkları, binlerce göstericinin Hartum, Bahri (Kuzey), Ümm-ü Derman (batı), Gadarif (Doğu) ve Vad Medeni (orta) şehirlerinde demokratik sivil yönetiminin geri dönmesini talep etmek için yürüdüğünü söyledi.

Çarşamba günü ise Direniş Komiteleri Koordinasyonu, perşembe günü, sivil yönetim talebiyle devam eden devrimci hareketin bir parçası olarak Hartum’ da ve diğer bazı şehirlerde gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Direniş Komiteleri, 19 Aralık 2018 protestolarının patlak vermesinin ardından kasaba ve köylerde kuruldu. Belirtmek gerekir ki bu komitenin de mahalle ve şehirlerdeki gösterilerin yönetilmesinde de önemli bir rolü vardı. Nitekim ana ordu komutanlığı da 11 Nisan 2019’da Ömer El-Beşir’i izole etti.

Gösterilerden önce, Sudanlı yetkililer Hartum’un merkezindeki güvenlik konuşlandırmalarını hızlandırdı, Hartum ile Bahri şehrini birbirine bağlayan “el-Mekk-ü Nemr” köprüsünü kapattı. Aynı şekilde başkentin merkezi de yoğun bir güvenlik konuşlandırmasına, vatandaşların tahliyesine ve dükkanların kapatılmasına tanık oldu.

Göstericiler, başkentin merkezindeki bir dizi ana ve ara caddeleri beton bariyerler, kütükler ve yanan lastiklerle kapattılar. Aynı şekilde Çarşamba sabahı Cenin’de İsrail işgal ordusunun açtığı ateş sonucu şehit edilen Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile’nin fotoğrafları da göstericiler tarafından taşınıyordu.

bayraklar taşıyan göstericiler, askeri yönetime karşı sloganlar attı ve demokratik sivil yönetimin geri dönmesini talep etti.

Göstericiler, “askeri yönetime hayır”, “tam bir sivil devlet”, “özgürlük, barış, adalet” ve “demokratik sivil yönetime evet” yazılı pankartlar taşıdı.

Sudan, 25 Ekim’den bu yana, ordu komutanı Abdül Fettah el-Burhan’ın aldığı olağanüstü önlemlerin, özellikle de olağanüstü halin dayatılmasının ve egemenlik konseylerinin ve geçiş bakanlarının dağıtılmasının reddedildiği protestolara tanık oluyor.

Askeri inkılaplarla ilgili suçlamalar karşısında el-Burhan, bu önlemleri “intikal gidişatını düzeltmek” için aldığını, aynı zamanda iktidarı da seçimler veya ulusal bir uzlaşı yoluyla devredeceği sözünü verdi.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.