islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4374
EURO
34,8362
ALTIN
2.447,29
BIST
9.885,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Suriye: Alevi Milisler Halife Ömer’in Türbesini Yıktılar

Suriye: Alevi Milisler Halife Ömer’in Türbesini Yıktılar
1 Haziran 2020 13:51
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın rejimi ile birlikte savaşan aşırılık yanlısı Alevi milisler, dün İdlib’in kuzeybatı eyaletinde bulunan 8. yüzyılda yaşamış ve 12. halife ve Emevi handanının sekizinci halifesi Ömer ibn Abdülaziz’in mezarını yıktılar ve naaşları ortadan kaldırdılar. Yıkımın video görüntüleri dün sosyal medyada ortaya çıktı. Kabristandaki halifenin mezarı, karısının mezarı ve bazı hizmetkarların mezarları hasar gördü ve naaşlar çıkarılıp çöpe atıldı. Maaretülnuman bölgesindeki Deyr-i Şark köyünde bulunan mezarların bulunduğu alanın, bu yıl Şubat ayında rejim ve milis kuvvetleri tarafından ele geçirilmesinin ardından yakıldığı görülüyor. Halife kalıntılarının atıldığı yer hakkında hiçbir bilgi açıklanmadı.

Hz. Muhammed’in torunu ve Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin, Emevi hanedanının ikinci halifesi olan Ebu Süfyan’ın torunu ve Muaviye’nin oğlu Yezid tarafından Kerbela’da öldürüldüğü için Şiiler ve Aleviler tarafından katil aile olarak anılıyor. Sünni Müslümanlar bu olayı tasvip etmeseler ve Emevileri benimsemeseler de Ömer ibn Abdülaziz’i ayrı tutmaktaydı. Diğer Emevi Halifelerinin aksine Müslüman dünyasında kısa süren yönetimi sırasında adaleti ve dindarlığıyla tanınan Ömer ibn Abdülaziz, Emevi ailesinden olmakla beraber hem Hz. Muhammed (sas) hem de ikinci halife Ömer bin Hattab’ın (ra) soyundan da gelmekteydi. Büyük ölçüde yozlaşmış ve çökmüş olarak görülen sevilmeyen Emevi hanedanlığı sırasında dikkat çeken farklılığı, ona “haklı olarak rehberlik eden beşinci halife” unvanını kazandırdı. Sevilen bu halifenin mezarına olan nefret İslam dünyasını şaşkınlığa boğdu.

Esad rejimine sadık Alevi milisler daha önce toprakları fethetmeleri üzerine mezarları açtıkları durumlar görüldü ve böyle bir olay ilk kez gerçekleşmedi. Şubat ayında, rejim güçlerini ve Sünni bölgelere gömülü muhalif savaşçıların ve komutanların mezarlarını yok eden ve mezardan çıkaran milisleri gösteren videolar sosyal medyada çıktı. Suriyeli rejim askerlerinin öldürülenlerin cesetlerinin kafataslarıyla top oynadığını gösteren diğer videolar yayınlandı. Benzer sahneler, rejim güçlerinin Humus’ta düzinelerce mezar çıkardığı ve cesetleri çaldığı 2015 yılında da görüldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.