islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5210
EURO
34,7522
ALTIN
2.492,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Suriye rejimi mahkum ailelerinden çalınan parayla besleniyor

Suriye rejimi mahkum ailelerinden çalınan parayla besleniyor
Mirat Haber Ajansı

Beşar Esed kontrolündeki Suriye rejim hükümetinin geniş hapishane ağında büyük ölçekli bir para gasp sistemi yönettiği yakın tarihli bir raporda ortaya kondu. Gözaltına alınanların aileler, ziyaret veya serbest görüş veya ev ziyaretlerini güvence altına almaları için gardiyanlara ve memurlara ödeme yapmak zorunda kalıyor. Tutuklular ve Sednaya Hapishanesindeki Kayıplar Derneği’nin (Association of Detainees and the Missing in Sednaya Prison, ADMSP) raporuna göre, hapishane gardiyanları, askeri yetkililer ve üyeler ve hakimler, mahkumların bulundukları yer hakkında bilgi almak, ziyaret tayin etmek ve onları kaçırmak için ailelerinden para alıyor.

Milyonluk insan pazarı

Bazen kazançlı bir kesinti alan aracıları içeren rüşvetlerin, Suriyeliler için çok önemli bir miktar olan birkaç bin dolar nakit paranın ellerinden alındığı bildirildi. Ülkeden kaçtıktan sonra yurtdışında yaşayan aileler için bu miktar bazen 30.000 dolara (yaklaşık çeyrek milyon TL) kadar çıkıyor. Sadece tek bir cezaevinde toplamda yaklaşık 27 milyon dolar ödendiği bildirildi. Rejim tarafından kullanılan para gasp sistemi sadece yolsuzluğa bulaşmış memurların maaşlarını artırmak için değil, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ve uluslararası toplumdaki diğerleri tarafından uygulanan yaptırımları aşmak için de kullanılıyor. Rejim içindeki pek çok rakam yaptırımlara dahil olması nedeniyle yurtdışında banka hesabı tutamıyorlar.

Yaygın yolsuzluğun Suriye siyasetinin ve hapishane sisteminin merkezinde olduğu uzun zamandır biliniyordu ancak ADMSP’nin raporu, bunun gerçek kapsamını ortaya koyuyor. Ayrıca, rejimin güvenlik aygıtına önemli bir finansman aracı olarak çalışan bir ağ olduğunu da kanıtlıyor. Dahası, bu uygulamanın, hapishane gardiyanlarının düşük maaşları ve paranın daha yüksek seviyelerde daha yozlaşmış memurlara ve bu tür bir sistemden kazanç sağlayan savaş ağalarına aktarılmasıyla beslendiğini kanıtladı.

Raporda yer alan ifadeler arasında gözaltına alınan ve üç yıl içinde dokuz farklı cezaevi arasında taşınan Ahmed adlı bir adamın ifadesi yer alıyor. Ailesi, onun serbest bırakılması için gözaltında tutulduğu süre boyunca toplam 30.000 dolar ödemiş.

Derin devletin parçası

Raporun yazarı ve ADMSP’nin kurucu ortağı Diab Serrih’e göre, bu sistem, Suriye’yi perde arkasında yöneten derin devletin parçası olarak çalışıyor. Bu bir gözaltı endüstrisi. Suriye rejimi, güvenlik ve istihbarat kolları üzerine inşa edilmiş. Serrih’ göre, yolsuzluğu teşvik etmek için düşük maaşlar ödüyorlar ve rüşvet bu alıkoyma altyapısını finanse ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.