islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5872
EURO
34,7956
ALTIN
2.497,71
BIST
9.453,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

SURİYEDE BULUNAN ENDER TARİHİ MOZAİK

SURİYEDE BULUNAN ENDER TARİHİ MOZAİK
17 Ekim 2022 09:51
A+
A-

Suriye’nin merkezinde Roma dönemine ait 1.600 yıllık bütün bir mozaik levha ortaya çıkartıldı.

20×6 metre boyutlarındaki mozaik, 2018 yılına kadar iç savaş boyunca muhalif grupların kontrolünde olan Humus kenti yakınlarındaki Rastan kasabasında bir binanın altında bulundu.

Amazon ve Truva savaşları da dahil olmak üzere efsanevi birtakım savaş sahnelerini gösterdiği için bu mozaiğin, türünün en nadide örneği olduğu söyleniyor.

Belirtmek gerekir ki Suriye’de yer alan arkeolojik hazineler ve tarihi eserlerin birçoğu, yine Suriye’de on yıldan fazladır sürmekte olan savaşın peşi sıra yok edildi.

Öte yandan en son bulunmuş olan eser, 2011’de çatışmanın başlamasından bu yana en önemli arkeolojik keşif olarak tanımlandı.

Rastan’da keşfedilen mozaik, yaklaşık 120 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.

Suriye Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili olan Hamman Sa’d, Associated Press’e verdiği demeçte, ” Bulunmuş olan bu tarihi mozaik levha, dünya çapında bir benzerine zor rastlanabilecek ender bir keşiftir.” dedi.

Keşfedilen Mozaik levhanın, Amazon kraliçesi Hippolita’yı katleden Herkül’ün yanı sıra Roma deniz tanrısı Neptün ve beraberindeki 40 adet cariyesini de tasvir ettiği için ilk anda fark edilmeyen birçok detayla zenginleştirilmiş olduğunu da sözlerine ekledi.

Tüm bunlarla beraber Suriye – Şam’daki Emevi Camii ve antik Palmira kenti de dahil olmak üzere eski uygarlıkların iyi korunmuş kalıntılarına ev sahipliği yaptığı için arkeologlar açısından bir tarih hazinesi olarak görülmektedir.

Ancak burada yer alan anıtların birçoğu Suriye’de meydana gelen iç savaşın sürdüğü esnada yıkıldı veya bu süreçte insanlar tarafından yağmalandı. Nihayet 2015 yılına gelindiğinde ise silahlı gruplar tarafından Palmira ele geçirildi. Bunun sonrasında ise şehre birçok açıdan zarar verildi.

Bunlardan biri olarak da Suriye’de hüküm süren bu iç savaş ve beraberinde neden olduğu kaos durumu neticesinde, paralar ve heykelcikler gibi küçük birtakım antika parçaları üzerinden kaçakçılık yapılarak, bu durum parçalar üzerinden bir karaborsa oluşmasına yol açtı.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.