Gündem

SURİYEDE BULUNAN ENDER TARİHİ MOZAİK

Suriye’nin merkezinde Roma dönemine ait 1.600 yıllık bütün bir mozaik levha ortaya çıkartıldı.

20×6 metre boyutlarındaki mozaik, 2018 yılına kadar iç savaş boyunca muhalif grupların kontrolünde olan Humus kenti yakınlarındaki Rastan kasabasında bir binanın altında bulundu.

Amazon ve Truva savaşları da dahil olmak üzere efsanevi birtakım savaş sahnelerini gösterdiği için bu mozaiğin, türünün en nadide örneği olduğu söyleniyor.

Belirtmek gerekir ki Suriye’de yer alan arkeolojik hazineler ve tarihi eserlerin birçoğu, yine Suriye’de on yıldan fazladır sürmekte olan savaşın peşi sıra yok edildi.

Öte yandan en son bulunmuş olan eser, 2011’de çatışmanın başlamasından bu yana en önemli arkeolojik keşif olarak tanımlandı.

Rastan’da keşfedilen mozaik, yaklaşık 120 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.

Suriye Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili olan Hamman Sa’d, Associated Press’e verdiği demeçte, ” Bulunmuş olan bu tarihi mozaik levha, dünya çapında bir benzerine zor rastlanabilecek ender bir keşiftir.” dedi.

Keşfedilen Mozaik levhanın, Amazon kraliçesi Hippolita’yı katleden Herkül’ün yanı sıra Roma deniz tanrısı Neptün ve beraberindeki 40 adet cariyesini de tasvir ettiği için ilk anda fark edilmeyen birçok detayla zenginleştirilmiş olduğunu da sözlerine ekledi.

Tüm bunlarla beraber Suriye – Şam’daki Emevi Camii ve antik Palmira kenti de dahil olmak üzere eski uygarlıkların iyi korunmuş kalıntılarına ev sahipliği yaptığı için arkeologlar açısından bir tarih hazinesi olarak görülmektedir.

Ancak burada yer alan anıtların birçoğu Suriye’de meydana gelen iç savaşın sürdüğü esnada yıkıldı veya bu süreçte insanlar tarafından yağmalandı. Nihayet 2015 yılına gelindiğinde ise silahlı gruplar tarafından Palmira ele geçirildi. Bunun sonrasında ise şehre birçok açıdan zarar verildi.

Bunlardan biri olarak da Suriye’de hüküm süren bu iç savaş ve beraberinde neden olduğu kaos durumu neticesinde, paralar ve heykelcikler gibi küçük birtakım antika parçaları üzerinden kaçakçılık yapılarak, bu durum parçalar üzerinden bir karaborsa oluşmasına yol açtı.

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

15 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

16 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

17 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

18 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

19 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

19 saat ago