islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3847
EURO
35,0605
ALTIN
2.325,56
BIST
9.110,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Suriye’de PKK’lıları Silahsız Temizleme Operasyonu

Suriye’de PKK’lıları Silahsız Temizleme Operasyonu

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini işgal eden terör örgütü PKK/YPG’ye yönelik operasyonlarını durduramayan ABD ve Bazılı ülkeler, bu sefer devreye Rusya’yı koydular. Rusya, başta Ayn El Arab (Kobanè) olmak üzere Türkiye sınırından teröristleri geri çekme planını önererek müzakere masasını önerdi.

Türkiye ve Rusya’nın, PKK/YPG’yi Ayn El Arab’dan çıkarmak için görüştüğü ileri sürüldü. Ankara’nın PKK/YPG teröristlerinin işgali altında olan bölgeyi temizleyerek Suriye muhalefetine bırakmak istediği, Moskova’nın da stratejik M4 karayolu üzerindeki denetim için İdlib’de tavizler istediği iddia edildi.

Londra merkezli Middle East Eye, Türkiye ve Rusya’nın, PKK/YPG’nin Suriye’nin kuzey kasabalarından olan Ayn El Arab’dan çıkarmak için “askeri bir operasyon” hakkında müzakerelerde bulunduğunu yazdı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın operasyon konusunda “Suriye’de gerekli adımları en kısa sürede atacağız” şeklinde sözleri hatırlatıldı.

Konuya ilişkin MEE’ye konuşan kaynaklar, Türk ve Rus yetkililerin, Ankara’nın “terörist” olarak tanımladığı PKK ile doğrudan bağlantılı gördüğü YPG hakkındaki Türkiye’nin endişelerini gidermek amacıyla müzakerelerde bulunduğunu aktardı.

Türkiye’nin amacı kontrolündeki alanları birleştirmek

Haberde Türkiye’nin, “Ayn El Arab’ı ele geçirerek ve Türk kontrolündeki Cerablus ve Tel Abyad (Gire Spi) bölgelerini birbirine bağlayarak sınırın batısını kapatmayı hedeflediği” kaydedildi.

Ayn El Arab, 2012’den beri PKK/YPG’nin işgali altında bulunuyor. Suriye ve Rus askerleri ise 2019’da Türkiye’nin bölgeye yönelik operasyonunun ardından bu kente girdi.

MEE’ye konuşan kaynaklara göre, taraflar anlaşırsa, Rusya’nın Ayn El Arab’daki askeri varlığı devam edecek ama Türkiye stratejik M4 otoyolu çevredeki bölgelerini kontrol edecek.

Yine buna göre Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları kente konuşlandırmayacak ve M4 üzerinde ortak Türk-Rus kontrolü olacak. Türkiye ayrıca, Sarin’deki Rus üssünün güvenliğini sağlayacaktı. Buna karşılık Rusya, PKK/YPG teröristlerinin Suriye’nin güneyine çekilmesini sağlayacak.

Ancak aynı kaynaklara göre Rusya’nın Ayn El Arab operasyonunu konusunda taviz vermesi M4 karayolu üzerinde bulunan Suriye’nin İdlib kentindeki Arihah kasabasında vereceği bazı tavizlere bağlı.

Anlaşma olmadan operasyon olmaz

MEE’ye konuşan kaynaklar, Rusya ile müzakerelerin halen devam ettiğini ve Erdoğan’ın askeri operasyon için talimat vermeden önce Rus tarafı ile anlaşmanın onaylamasını beklediğini söyledi.

Kaynaklardan biri, “Nihayetinde sonunda bu siyasi bir karar” dedi.

Siteye konuşan Türk güvenlik kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Ayn EL Arab’da bir askeri harekât için hazırlıklarını neredeyse tamamladığını söyledi.

Kaynaklardan biri, ayrıca, Suriye hükumeti ve Rus güçlerinin olası bir operasyonuna karşı İdlib’de de asker konuşlandırdıklarını belirtti.

Kaynak, “Geçmişteki tecrübelerimiz, Rusya ile bir anlaşma olsa bile İdlib’de askeri olarak hazır olmamız gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

Rusya sert oynamaya devam ediyor

Haber de Rusya’nın tüm bu gelişmeler karşısında Türkiye’ye karşı “sert oynamaya” devam ettiği ifade edildi.

.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.