islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5999
EURO
34,8349
ALTIN
2.491,69
BIST
9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

SUUDİ ARABİSTAN- SURİYE

SUUDİ ARABİSTAN- SURİYE

Suudi Arabistan, Washington’daki dostları uğruna Moskova’da bir ortağını kaybetmek istemiyor. Ukrayna’da mevcut Rus savaşının başlamasından sonra, Suudi yönetimi ABD Başkanı Joe Biden’in yönetimine bir mesaj göndermekten daha fazlasını yapıyor ve bu çatışmada taraf tutmanın bedelinin gayet farkında. Krallığın uluslararası ortaklar grubunu çeşitlendirme kararı, Irak işgali sonrası ABD ile gerginliklerin yaşandığı bir dönemde alınmış olsa da, bu, Rusya’yı olduğu kadar Batı’yı da ilgilendiren yerleşik bir politika haline geldi.

Örneğin, 2007’de Vladimir Putin, Suudi Arabistan’ı resmi olarak ziyaret eden ilk Rus lider oldu. On yıl sonra, Kral Salman bin Abdülaziz Al Saud, resmi olarak Rusya’ya resmi bir ziyarette bulunan ilk Suudi kralı oldu. Bunu, oğlu ve veliaht prens Muhammed bin Salman’ın liderliğindeki diğer ziyaretler ve ikili görüşmeler izledi. Putin 2019’da krallığı tekrar ziyaret ettiğinde, iki ülke arasındaki ilişkiler yavaş ama emin adımlarla ilerliyordu. Dikkat çekici bir şekilde, ziyaret Suudi Arabistan’ın Batı ile ilişkilerinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi nedeniyle aşırı gergin olduğu bir zamanda gerçekleşti. 2021’de iki ülke askeri işbirliği konusunda bir anlaşma imzaladı.

Bununla birlikte, Suudi Arabistan’ın 2017 Rus savunma sistemleri satın alma planının en azından şu ana kadar yerine getirilmemesinin gösterdiği gibi, Suudi-Rus ilişkilerindeki ilerleme her zaman krallığın ABD ile olan ilişkisinin gölgesinde kaldı. Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri ile kıyaslanamaz hayati çıkarları paylaşıyor, ancak siyasi değer sistemi, aralarındaki ekonomik, siyasi ve askeri ilişkilerin önemli ölçüde daha düşük yoğunluğuna ve daha yavaş hızına rağmen, Rusya’nınkine daha yakın. Washington’un Suudi Arabistan’ın son iki yıldaki politikalarına tepkileri ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının mevcut kimlik çerçevesini “demokrasi ve otokrasiler arasındaki savaş” olarak çizmesi, krallığı Rusya ile aynı tarafa koyuyor.

Riyad ve Moskova’daki benzer düşünen otoriter güçlü adamlar arasındaki uyumun ötesinde, iki ülkenin uyumlu egemen ulusal çıkarları ve Yemen’deki gibi az ama önemli dış politika pozisyonları var. Bunlardan en önemlisi, iki hükümetin önderlik ettiği ve Suudi Arabistan için iki önemli sonucu olan OPEC+ anlaşmasıdır: Bu sonuçlardan birincisi, COVID-19 pandemisinin getirdiği ekonomik zorluklarından bir toparlanmayı körüklüyor. İkincisi, Biden ile gergin ilişkilerinde Suudilerin en önemli kozu budur.

Suudi Arabistan, ABD ile ilişkilerinde güven sorunlarıyla mücadele ederken, Moskova’ya da tam olarak güvenemiyor. ABD, Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in ve ondan önceki İran şahının düşmesine izin verirken, Putin, Suriye’deki Beşar Esad gibi otoriter dostları için gerçekten güvenilir bir müttefik olduğunu kanıtladı. Ancak Putin, Rusya’nın Suudi Arabistan’ın en büyük düşmanı İran ile olan ilişkisini feda etmeye istekli değil ve petrol piyasasında Suudi Arabistan’a baskı yapmaya istekli olduğunu kanıtladı. Bu baskı sürerse, Suudi Arabistan Rusya yerine ABD’yi seçmeye devam edecek, ancak Riyad, Washington’un bunu garanti görmemesini sağlıyor.

Ukrayna’daki savaş, Rusya ile Batı arasındaki ilişkilere derin bir darbe vurdu, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ancak savaşın jeostratejik ve güvenlik açısından Suriye üzerindeki etkisi çok sınırlı olacaktır. Bununla birlikte, şimdi eskisinden daha kesin olan şey, Rusya’nın Suriye’deki varlığının sadece Moskova için stratejik bir çıkar değil, varoluşsal bir gereklilik olduğudur.

Rusya’nın batı Suriye’deki askeri varlığı iki bağlamda değerlendirilmelidir: birincisi Suriye savaşının bağlamı ve bölgesel boyutları, ikincisi ise Suriye’nin Doğu Akdeniz’e bakan konumu.

Kremlin, Suriye’de son yıllarda hem arabulucu hem de müzakereci olarak rol oynadı. BM destekli siyasi süreç, Moskova’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini muhalefetle görüşmeye ikna etmek için sunduğu Rusya’nın kolaylaştırmasıyla yürütüldü. Rus yetkililer aynı anda Ankara ile Şam arasında Türkiye-Suriye sınırı boyunca bir güvenlik anlaşması için yeni bir çerçeve için çalışmalarını sürdürdü. Politika ve güvenlik yolları şimdilik durdu ve Suriye savaşı bir açmaza girdi.

Bu arada, 2015’ten bu yana, Suriye’deki Akdeniz’e bakan Hmeimim hava üssündeki Rus askeri varlığı son derece stratejik. Sadece Doğu Akdeniz’deki gaz arama projelerini gözetlemekle kalmıyor, aynı zamanda Rusya’nın uluslararası toplumdan izolasyonunda bir kırılmayı temsil ederek Rusya’nın eski Sovyet cumhuriyetleri dışında nüfuz kullanmasına izin veriyor. Bu bölge aynı zamanda Ortadoğu’nun kalbinde yer alıyor ve Körfez Arap ülkeleri, Mısır, İsrail ve Türkiye dahil olmak üzere bölge ülkeleriyle doğrudan temas olanağı sağlıyor.

Hem Suriye’deki siyasi süreç hem de Rus askeri üssü Moskova’ya Ortadoğu’da göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir rol veriyor. Kremlin, Esed rejimini ve bölgesel ittifaklarını koruması yoluyla Arap bölgesine giderek daha fazla dahil oldu ve bunların hepsi uzun vadede derin sonuçlar doğuracak. Ama aynı zamanda, bu katılımın bir bedeli var. Bölge, siyasi düzeninde önemli bir dönüşümle karşı karşıya, bu da Kremlin üzerinde ek baskı oluşturacak ve onu yerel düzeyde daha fazla meşgul olmaya zorlayarak istikrarsız bir güvenlik ortamı yaratacak.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.