islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Suudların Keşmir Hamlesi İki Tarafı da Öfkelendirdi

Suudların Keşmir Hamlesi İki Tarafı da Öfkelendirdi

Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan, Keşmir’i yeni banknotlarında iki ülke haritasından da çıkardıktan sonra hem Hindistan’ı hem de Pakistan’ı kızdırdı ve tartışmalı bölgeye sembolik bağımsızlık veren bir hareketle her iki ülkeyi de şaşkın ve öfkeli söyleme yöneltti. Yeni banknotlar, Suudi Arabistan’ın bu yılki G20 zirvesinin başkanlığını anmak için dünya haritalarının resimlerini taşıyor. Yeni 20 Riyal banknotunda, Keşmir’in tartışmalı bölgesi bağımsız görünüyor ve gerek Hindu gerekse Müslüman rakip Güney Asya devletlerinden ikisine de ait değil.

Yeni banknot nedeniyle Yeni Delhi’de öfke patlak verdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anurag Srivastava, Hindistan’ın Suudi Arabistan’a hem Yeni Delhi’deki hem de Riyad’daki büyükelçileri aracılığıyla ciddi endişelerini ilettiğini söyledi. Suudi tarafından bu konuda acil düzeltici adımlar atmasını istediler. Suudi banknotu, Gilgit-Baltistan ve Azad Keşmir bölgelerini de Pakistan topraklarından çıkardı ve bu bölgeler üzerinde iddia edilen egemenliğinden yoksun bıraktı. Riyad’ın tartışmalı hamlesi, iki müttefiki ile ilişkilerinin son zamanlarda önemli ölçüde değiştiği bir zamanda geldi. Krallık, Müslüman Pakistan’a karşı daha soğukken Müslüman düşmanı Başbakan Narendra Modi yönetimindeki Hindistan hükümeti ile daha yakın bağlar kurmuştu. Riyad ve İslamabad, finans, ticaret ve orduda onlarca yıldır güçlü bir işbirliği ve ikili ilişkilere sahipti, ancak geçen yıl bunlar büyük ölçüde bozuldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.