Avrasya

Tacik hükümeti sürgündeki muhalifin ailesini taciz etti

Mirat Haber Ajansı

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Norveç Helsinki İnsan Hakları Komitesi, Tacik yetkilileri sürgündeki muhalefet aktivisti Fahreddin Saidmuhidinov’un ailesini taciz etmeyi bırakmaya çağırdı. Ortak açıklamada, hak gözlemcileri, Tacik makamlarının Kasım ayı sonlarında Saidmuhidinov’un akrabalarını çağırdığını, sorguladığını ve tehdit ettiğini söyledi. Görünüşe göre amaç, onu hükümete yönelik internet üzerinden eleştirisini durdurmaya zorlamaktı. 2016 yılından bu yana Avrupa Birliği’nin belirsiz bir ülkesinde ikamet eden Saidmuhidinov, Tacikistan İslami Rönesans Partisi’nin (IRPT) destekçisi, Tacikistan’da IRPT ise terör örgütü olarak listelenen ve 2015 yılında Tacik yetkililer tarafından yasaklanan bir muhalefet partisi. Saidmukhidinov’un çevrimiçi makaleleri Tacik hükümetinin muhalefet ve siyasi muhalefete karşı devam eden baskılarını eleştirdi.

Hak gruplarının ortak açıklamasında Saidmuhidinov, Tacikistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi’nin kardeşini ve babasını 19 Kasım’da çağırdığını ve burada beş saat boyunca sorguya çekildiklerini ve tehdit edildiklerini söyledi. Sorgulayıcılar iki adama Saidmukhidinov’un tüm çevrimiçi faaliyetlerini durdurması, sosyal medya hesaplarını kapatması ve ülkenin korkulan güvenlik servislerinin başkanı Saimuddin Yatimov’dan alenen özür dilemesi gerektiğini söylediler. Saidmukhidinov’a göre, yetkililer babasına onu geri getireceklerini, ancak ailenin onu bir daha asla görmeyeceğini söyledi. Saidmukhidinov’un aile üyeleri, Aralık 2019’da da benzer şekilde yetkililer tarafından tehdit edildi. Pek çok hak aktivisti ve muhalif siyasetçi, son yıllarda güvenliklerinden korkarak Tacikistan’dan kaçtı. Tacik hükümeti, eleştirmenleri öldürerek, kaçırarak ve iade ederek ve ayrıca sürgündeki muhaliflerin Tacikistan’daki akrabalarına baskı uygulayarak yurtdışındaki karşıt hareketleri hedef almakta.

Recent Posts

  • Ekonomi

Bakanlık Düğmeye Bastı: Tavuk Etine İhracat Sınırlaması Getirildi!

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Tavuk eti ihracatı aylık…

31 dakika ago
  • Gündem

Columbia Üniversitesi ile Eylemci Öğrenciler Arasında Uzlaşı Sağlanamadı

Columbia Üniversitesi ile eylemci öğrenciler arasında uzlaşı sağlanamadı.. Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Uzlaşı Sağlanamadı, Öğrencilere…

2 saat ago
  • Gündem

ÜLKEMİZİN İLK VEGAN RESTORANI “TELEZZÜZ” AÇILDI

Medyaya yansıyan 29 Nisan 2024 tarihli günlük haberlerden biri şöyle: Ünlü ‘Koç’lardan merhum Vehbi Koç’un…

3 saat ago
  • Gündem

ERDEMLİLER İTTİFAKI (HİLFÜ’L-FUDUL) HER ZAMAN VE HER YERDE KURULMALIDIR

İslam alimi olan Ali Muhyiddin el-Karadaği Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanıdır. O, Gazze'deki ve dünyanın…

4 saat ago
  • Makale

Gazze Vicdanı Uyandırıyor Mu?

Vicdan, insanın sahip olduğu ve kendisini insan kılan yegâne özelliğidir. İnsanın yapıp ettiklerini tarafsız bir…

4 saat ago