islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5110
EURO
34,8958
ALTIN
2.455,36
BIST
9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Tacikistan: En Büyük Partinin Liderleri Hapiste

Tacikistan: En Büyük Partinin Liderleri Hapiste

Mirat Haber Ajansı

Tacikistan’da Pazar günü seçimler yapılırken on bir siyasi lider dört yıldan fazla süredir hapiste bulunurken BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubuna (UN-WGAD) göre, bazıları hala bir suçla suçlanmadılar. Hepsi 1992-97 Tacikistan iç savaşı sırasında eski-Komünist Tacik hükümeti ile mücadele eden koalisyonunun parçası olan Tacikistan İslami Yeniden Doğuş Partisi’nin (TİYDP) üyeleridir. Savaşı sona erdiren Haziran 1997 barış anlaşması, her iki çatışma tarafının da iktidarı paylaşacağı konusunda anlaşma yapılmıştı.

ABD merkezli bir STK olan Özgürlük Şimdi, UN-WGAD’a bir rapor sunarak kalan 11 üst düzey TİYDP üyesine karşı yasal süreç hakkında inceleme istedi. Raporda, Tacik hükümeti TİYDP liderlerini barışçıl siyasi muhalefet partilerini kötüleme amaçlı daha geniş bir kampanya kapsamında tutukladı ve gözaltına aldığı belirtilmekte.

TİYDP iç savaştan sonra yasal ve barışçıl bir siyasi muhalefet partisi haline gelmişti. Ayrıca Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov liderliğindeki iktidardaki Tacikistan Demokratik Halk Partisi’nden sonra Tacikistan’daki ikinci büyük siyasi parti olarak parlamentoda yerini almıştı.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi Rahmanov, 1992 sonlarından bu yana yaklaşık 30 yıldır Tacikistan’ın lideri. Dokuz çocuğu ve onların eşleriyle birlikte Tacikistan’ın gelir getiren işlerinin çoğunu kontrolü altında tutmakta. Diktatörlüğe dönüşen sistem, gerçek bir muhalefet partisinin varlığı için yer bırakmıyor.

Bugün ülkede yapılan seçimler göstermelik olarak nitelendirilmekte ve ülkede yaygın halk desteği bulunan TİYDP bu seçimlere katılmıyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.