islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

TAKSİTLE KURBAN KESMEK CAİZ MİDİR?

TAKSİTLE KURBAN KESMEK CAİZ MİDİR?
11 Haziran 2024 09:00
A+
A-

Soru 16. Taksitle veya kredi kartı kullanarak hayvan alıp kurban kesmek caiz midir?

Kurban kişiye sevap, yoksullara yarar ve toplum ekonomisine canlılık kazandıracak bir ibadettir. Bu sebeple dileyen herkes kurban kesebilir ve sevabını alır. Buna bir engel yoktur. Ancak maddi gücü olanlar/zenginler bu görevi üstlenmelidirler.

Gerekli ihtiyaçları dışında 85 gram altını veya bu mikdara eşit parası/ticaret malı ya da örneğin kırk koyun alabilecek maddi imkânı olan kişiler zengin sayılır. Açıklanan şartları taşımayanların yükümlülüğü yoktur. Çünkü onlar fakirdirler.

İslâm, Peygamberimizin diliyle gereksiz olarak borçlanmadan sakındırır. Kişinin, nefsinin ve ailesinin de üzerinde hakları olduğunu beyan ederek yükümlü olmadığı görevleri üstlenmesini onaylamaz. Bu sebeple taksitle ve kredi kullanarak kurban alıp kesmek caiz ise de tercih edilebilir değildir. Bu arada Peygamberimizin her bir aileye bir kurbanın yeteceğini de beyan ettiklerini de açıklamış olalım. (Ebu Davud Dahâya mişlerdir.bir aileye bir

Arzuladıkları halde kurban kesemeyenler üzülmemelidirler. Peygamberimiz ümmeti için kurban kesmişlerdir. O,bir hadislerinde kesmeyecekler için, Kurban bayramında, kılların giderimesiyle yapılacak vücut temizliğininde de kurban kesimi sevabını kazandıracağını müjdelemişlerdir. (Ebu Davud Dahâyâ 1, 4)

ALİ RIZA DEMİRCAN 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE-

KURBANINI PAYLAŞ ALLAH’A YAKINLAŞ

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.