islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3640
EURO
35,0101
ALTIN
2.325,51
BIST
9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

TALİBAN: CAMİYİ BOMBALAYANLARI CEZALANDIRMA SÖZÜ

TALİBAN: CAMİYİ BOMBALAYANLARI CEZALANDIRMA SÖZÜ
26 Nisan 2022 10:00
A+
A-

Yetkililerin yayınladığı rapora göre Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sünni bir camide Cuma namazı kılınırken meydana gelen patlamada 33 kişi vefat etti ve onlarca kişi de yaralandı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, twitter üzerinden yaptığı bir tweette ölü sayısını doğrulayarak 43 kişinin yaralandığını kaydetti.

Mücahid, “Bu operasyonların failleri şeytani unsurlardır ve onları tutuklamak ve cezalandırmak için aralıksız çaba sarf edilmektedir” dedi.

Kunduz polis sözcüsü Ubeydullah Abidi, AFP’ye verdiği röportajda, patlamanın Kunduz şehrinin kuzeyindeki Mevlevi İskender camisini hedef aldığını, aynı zamanda yetkililerin patlamanın niteliğini henüz kestiremediklerini de kaydetti.

Yakındaki bir yerel hastanede bir hemşire, patlamada 30 ila 40 kişinin yaralandığını telefonla doğruladı.

Aynı şekilde raporlar Başkent Kabil’de Cuma günü bir patlama daha meydana geldiğini bildirildi.

Perşembe günü meydana gelen kanlı bombalamaların sorumluluğunu IŞİD’in üstlenmesinden bir gün sonra meydana gelen patlamanın arkasında kimin olduğu henüz tespit edilemedi. Bu bombalamalardan biri Kunduz şehrinde yapılırken, bir başka bombalı saldırı ise kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentinde yer alan Şii camisini hedef aldı.

Perşembe günkü patlama düzinelerce ölüm ve yaralanmayla sonuçlandı.

Taliban yetkilileri Cuma günü erken saatlerde, Perşembe günü Mezar-ı Şerif’teki bombalamanın arkasındaki “beyni” tutukladıklarını söyledi.

Birkaç gün önce de bir Şii azınlığın yaşadığı Kabil’in batısındaki bir okula bombalı saldırı düzenlendi.

IŞİD TEHTİDİ 

Taliban geçen yıl ABD destekli hükümeti devirdikten sonra Afganistan’ın kontrolünü ele geçirdiğinden beri, IŞİD ülkenin çeşitli yerlerinde gerçekleşen bir dizi saldırı ve bombalamayı üstlendi.

Kendisine “Horasan İslam Devleti” adını veren aşırılık yanlısı örgütün doğudaki Nangarhar eyaletinde bulunan Afgan şubesi de, Pakistan’a uyuşturucu ve insan kaçakçılığı yapılan yolların yakınlarını kendisine merkez edindi.

Örgüt, Taliban taraftarlarını cihattan vazgeçmekle suçluyor. Hareketin geçen Ağustos’ta kontrolü ele geçirmesinden bu yana ülkedeki bombalı saldırıların sayısı azalmış olsa da, bazı gözlemciler örgütün hareketin yönetimine bir meydan okuma oluşturduğuna inanıyor.

Taliban iktidara geldiğinden beri ülkeyi güvence altına aldığını söylüyor, ancak uluslararası yetkililer ve analistler ülkede silahlı militanların yeniden canlanması riskinin devam ettiğini söylüyor.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.