islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Tanzanya ‘Hileli Seçimlerde’ Oy Kullandı

Tanzanya ‘Hileli Seçimlerde’ Oy Kullandı

Mirat Haber Ajansı

Doğu Afrika’da Müslüman azınlığa ev sahibi Tanzanya’daki seçmenler, muhalefetin sandıkların doldurulması da dahil olmak üzere “yaygın usulsüzlük” iddialarının gölgesinde kalan seçimlerde oy kullandılar. Adını Tanganika gölü ve Müslüman Zanzibar devletinden alan Tanzanya’nın cumhurbaşkanı John Magufuli, beş yıl önce göreve gelmesinden bu yana muhalefete baskısı ve demokratik alanı daraltması yönünde muhalefetin eleştirilerine rağmen, ikinci bir dönem görevde kalmak istiyor. Destekçileri tarafından “buldozer” lakaplı 60 yaşındaki siyasetçi, ekonomiyi güçlendirme, savurgan kamu harcamalarını azaltma ve büyük ölçekli kalkınma projelerini sürdürme çabalarından ötürü takdir topladı. Tanzanya anakarasında ve Zanzibar’ın yarı özerk takımadalarında Çarşamba günkü seçimlerde milletvekilleri ve yerel meclis üyelerine oy vermek için yaklaşık 29 milyon kişi kaydolmuştu.

Müslümanların Bantu-Arapça karışımı Svahili dilini konuştukları ve resmi yazışmaların İngilizce olduğu ülkedeki seçim komisyonu tarafından açıklanan sonuçlara mahkemede itiraz edilemeyecek ve bu da oy izleme çabalarına aciliyet kazandırmasına karşın, muhalefet gözlemcilerin sayısız sandık merkezinden kovulduğunu söyledi. Yabancı medyadan pek çok gazeteci, seçimleri haber yapmak için akreditasyon alamadı ve yalnızca VPN özel ağlar aracılığıyla erişilebilen büyük sosyal medya ağları engellendi. Bu arada, Avrupa Birliği gibi büyük bağımsız gözlemciler, önceki seçimlerin aksine davet edilmedi. Seçim Komisyonu Başkanı Semistocles, sandıkların kapatılmasının ardından yaptığı açıklamada, sosyal medyada dolaşan usulsüzlük iddialarının doğru olmadığını söyledi. Komisyonun sahtekarlık iddialarına ilişkin herhangi bir resmi bildirim almadığını söyledi. Tanzanya uzun zamandır Doğu Afrika’da bir istikrar cenneti olarak görülse de, yerel ve uluslararası gözlemciler, ülkenin Magufuli yönetimindeki muhalefete ve ifade özgürlüğüne endişe verici bir baskı gördüğünü söylüyor. İkinci bir dönem kazanması beklenen cumhurbaşkanı, koronavirüs pandemisini küçümsemekle ve dua yoluyla onu mağlup ilan etmekle de suçlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.