islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

TARIMA TAKE PROJELERİ İLE DESTEK

TARIMA TAKE PROJELERİ İLE DESTEK
23 Şubat 2024 10:47
A+
A-

TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) Projeleri ile Türkiye’de Tarım Arazilerinin Verimliliği Artıyor: 2024’te 520 Milyon Lira Ödenek Ayrıldı

TAKE Projeleri (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) ile

Türkiye’de tarım arazilerinin etkin kullanımını desteklemek amacıyla Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanan kararla, 2024 yılı için 520 milyon lira ödenek ayrıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 81 ilde uygulanacak TAKE Projeleri ile işlenmeyen arazilerin ve tarıma uygun olmayan alanların verimli bir şekilde kullanılmasını hedeflediklerini belirtti. 2023’te gerçekleştirilen projelerin başarısı üzerine, 2024 için ayrılan ödeneğin 200 milyon lirasının depremden etkilenen illere, 320 milyon lirasının diğer illere tahsis edildiğini açıkladı. TAKE Projeleri ile çeşitli tarım alanlarında yapılan çalışmaların, Türkiye’nin tarım sektöründe çeşitliliği artırarak sürdürülebilirliği sağlamaya yönelik önemli bir adım olduğu vurgulandı.

 Cumhurbaşkanı Kararı İle Tarım Arazilerinin Etkin Kullanımına Yönelik Projeler Başlıyor

Ankara’da Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye genelinde tarım arazilerinin etkin kullanımını desteklemek amacıyla 520 milyon lira ödenek ayrıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kararın 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girdiğini ve ülke genelinde 1,73 milyon dekar arazide bitkisel üretimi hedeflediklerini belirtti.

TAKE Projeleri İle Tarım Alanlarında Çeşitlilik ve Verimlilik Sağlanıyor

Bakan Yumaklı, Cumhurbaşkanı kararı kapsamında 81 ilde uygulanacak olan TAKE Projeleri ile özellikle işlenmeyen ve nadasa bırakılan arazilerin etkin bir şekilde kullanılmasını amaçladıklarını vurguladı. Proje kapsamında çeltik üretiminden hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimine kadar birçok alanda stratejik planlar uygulanacak.

2023’te Gerçekleştirilen Projelerin Başarısı ve 2024 Hedefleri

Bakan Yumaklı, 2023 yılında gerçekleştirilen TAKE Projeleri kapsamında tarla bitkileri, meyve ve sebze ekimlerinde önemli artışlar yaşandığını ifade etti. Ayrıca, Kent Tarımı projelerine de destek verdiklerini belirten Yumaklı, 2024 için ayrılan 520 milyon liralık ödeneğin 200 milyon lirasının 6 Şubat depreminden etkilenen illere, 320 milyon lirasının da diğer illere ayrıldığını açıkladı. TAKE Projeleri ile çiftçilere sağlanan desteklerin artarak devam edeceğini belirtti.

Bu projelerin Türkiye’nin tarım sektöründe çeşitliliği artırarak, ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliği sağlamaya yönelik önemli bir adım olduğu vurgulandı.

HABER YORUM

Tarımla alakalı her projenin önemli olduğuna ve önemsenmesi gerektiğine inanıyoruz. Özellikle son yıllarda yaşanan kırsaldan Büyükşehirlere göç, bazı tarım arazilerinin işlenememesi ve boş kalmasına sebebiyet verdi.

Tarım arazilerinin boş kalmasının önemli bir sebebi de girdi fiyatlarının yüksek olması. 2023 Yılında girdi fiyatlarının ortalama  yüzde 40,97 yükselmesi çiftçiyi zor durumda bıraktı.

Unutmayalım ki, “son ağaç kuruduğunda, nehirde ki son balık öldüğünde, paranın yenilmeyen bir şey olduğunu anlayacağız” ama o zaman iş işten geçmiş olacak.

“Asmalı asmasız bağları ve bahçeleri, çeşit çeşit renk ve tatlarda hurmaları ve ekinleri, zeytinleri ve narları, kimi bakımdan birbirine benzer, kimi bakımdan benzemez biçimde yaratıp yetiştiren Allah’tır. Ürün verdikleri zaman onların ürününden yiyin; mahsulün biçilip toplandığı gün fakirlerin hakkını verin. Fakat israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez.” (En’am suresi 141)

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.