islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5383
EURO
34,8823
ALTIN
2.430,60
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

“TAŞIYICI ANNELİK DEĞİL ÇOCUK KAÇAKÇILIĞI!”

“TAŞIYICI ANNELİK DEĞİL ÇOCUK KAÇAKÇILIĞI!”
4 Aralık 2022 10:00
A+
A-

“Çocukları korumak için her şeyi yapın”: Volodin, Rusya’da yabancılar için taşıyıcı anneliği yasakladığını duyurdu.

Devlet Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, aralık ayı başlarında, yabancı vatandaşların Rusya’da taşıyıcı annelik hizmetini kullanmasını yasaklayan bir yasama kararı alınacağını söyledi. Son birkaç yılda taşıyıcı annelerden doğan 45.000 bebeğin Rusya’dan çıkarıldığını belirtti. Ona göre, genel olarak, bu yasadışı işin cirosunun 2 milyar avrodan fazla olduğu tahmin ediliyor. Mayıs ayında, yabancı vatandaşlara ve vatansız kişilere taşıyıcı annelik hizmetlerini yasaklayan yasa tasarısı, Devlet Duma’sı tarafından ilk okumada kabul edildi.

Aralık ayı başlarında, Rusya’da yasal düzeyide yabancılar için taşıyıcı anneliği yasaklayan bir karar alınacak. Vyacheslav Volodin tarafından Telegram kanalında duyuruldu.

“Yabancılara taşıyıcı annelik hizmetinden yararlanma yasağı getirilerek çocukları korumak için her şey yapılmalı. Aralık ayı başında böyle bir karar alacağız” dedi.

Volodin, “Çocuk ticareti kabul edilemez” dedi. “Bu çocuklar genellikle kendilerini çok zor durumlarda bulurlar: organ satışı da dahil olmak üzere suçların kurbanı olurlar, eşcinsellerin ağına düşerler.”

Daha önce, Devlet Duma’sı Başkan Yardımcısı ve girişimin yazarlarından biri olan Anna Kuznetsova, bu tasarının aralık ayında kabul edilmesini umduğunu ifade etmişti. TASS, “Tasarı metni ikinci okuma için hazır, bugün çocuklarımızı korumaya birlikte gidiyoruz” dedi.

Devlet Duma’sı Aile, Kadın ve Çocuklar Komitesi Başkan Yardımcısı Elena Vtorygina, sorunun aciliyetine dikkat çekti.

RT konuşmacısı, “Ülkemizde benzeri görülmemiş bir dış baskı döneminde, her şeyden önce Rus ailelerine sahip çıkmalıyız. Bu yüzden Volodin’in teklifini tamamen destekliyorum, ”dedi.

Buna karşılık, RUDN Üniversitesi Stratejik Araştırmalar ve Tahminler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Viktoria Fedosova, yabancıların Rusya’yı taşıyıcı annelik turizmi için kullandıklarını ve bu karanlık işin oluştuğunu kaydetti.

“Bu faaliyetleri uzun zaman önce yasaklamak gerekiyordu. Uzun yıllar kadınlarımız kuvöz, çocuklar karaborsa metası olarak kullanıldı. Kimse bu çocuklara güvenlik garantisi vermeyecek, böyle bir “iş” aranan kadınların sağlığı da dikkate alınmıyor üstelik bunlar çoğunlukla çaresiz ve savunmasız kadınlar. Bu yasak yabancılar için taşıyıcı anneliği kapsar, prosedür için geçerli değil: herhangi bir nedenle çocuk sahibi olamayan ülke vatandaşları için bu imkân devam ediyor” dedi.

“Yabancı vatandaşlar ve vatansız kişiler için taşıyıcı annelerden doğan çocukların ölüm ve kaçakçılığı vakaları bizi böyle bir karara mecbur bırakıyor. Piskarev, bu gerçeklerin defalarca ve özellikle de salgın sırasında kolluk kuvvetlerinin dikkatini çektiğini belirtti.

Girişime göre, yalnızca Rusya Federasyonu’nun evli vatandaşları veya bekar bir kadın- tıbbi nedenlerle tek başına çocuk sahibi olamayan veya doğuramayan bir Rus vatandaşı, taşıyıcı annelerin hizmetlerinden yararlanabilecek.

Girişimin bir diğer parametresi, potansiyel ebeveynlerden hiçbiri Rus vatandaşı değilse, çocuğun doğumla Rus vatandaşlığı kazanmasıdır. Piskarev’e göre, böyle bir yenilik, Rus yetkililerin yenidoğanın gelecekteki kaderini kontrol etmesine izin verecek.

Piskarev, “Rusya Federasyonu’nda çocuklar devlet politikasının en önemli önceliğidir ve çocukluk devletin koruması altındadır. Devletin ana görevi, Rusya’nın geleceğini dış ve iç tehditlerden korumanın yanı sıra tüm olası zorlukları ve riskleri açıkça tahmin etmektir” dedi.

Milletvekili, “Bir kadın çocuk doğurur, çocuk Rusya topraklarında doğuştan Rus vatandaşlığı almaz, daha sonra nominal bir babanın vatandaşlığı ile Rusya Federasyonu dışına seyahat eder” dedi.

Ona göre, bu tür durumlarda, sınır kontrol makamlarının bu tür çocukların hareketlerini kontrol etme hakkı yoktur, konsolosluklar ve Rusya Federasyonu’nun yurtdışındaki temsilciliklerinin çocukların akıbetlerini takip etme yetkisi yoktur.

Devlet Duma’sı Başkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy, “Dışişleri Bakanlığı’nın, yurt dışına götürülen çocukların durumunun daimî ikamet ettikleri devletin normlarına göre belirleneceği yönündeki tutumunu dikkate aldık, ancak yine de Rus devleti tarafından bu tür çocukların iletişim kurma ve korunma fırsatına sahip olmalarını sağlamak gerekir. Ve eğer çocuğun Rus vatandaşlığı varsa, o zaman konsoloslukların böyle bir hakkı vardır,” dedi.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://russian.rt.com/russia/article/1079136-volodin-zapret-surrogatnoe-materinstvo-rossiya

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.