islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2892
EURO
34,6520
ALTIN
2.412,44
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

TBMM HEYETİ LAHEY’DE SOYKIRIM DAVASINI İZLİYOR

TBMM HEYETİ LAHEY’DE SOYKIRIM DAVASINI İZLİYOR
12 Ocak 2024 10:22
A+
A-

 

TBMM Heyeti Lahey’de Güney Afrika’nın İsrail’e Açtığı Soykırım Davasını İzledi

TBMM heyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail‘e açtığı soykırım davasının başlangıç duruşmasını Lahey’de yakından takip etti. Heyet, Uluslararası Adalet Divanı’nda görülen davayı değerlendirdi. Ve Türkiye’nin duruşmadaki pozisyonunu net bir şekilde ortaya koydu.

Güney Afrika’nın, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini Soykırım Sözleşmesi ihlali olarak nitelendirdiği davada, ülkeden gelen hukukçular, İsrail’in “Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı” iddiasını Divan’a sundu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını eleştirerek, Türkiye’nin bu zulme karşı sessiz kalmayacağını belirtti. Yüksel, Uluslararası Adalet Divanı’na Güney Afrika’nın başvurusunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, adaletin hızlı bir şekilde tecelli etmesini talep etti.

Heyet, Adalet Divanı’ndan çıkacak kararların öncelikle ateşkesi içermesini ve Gazze‘ye insani yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını istedi. Ayrıca, Türk basınının Gazze’deki soykırım iddialarının delillendirilmesinde etkili bir rol oynadığına vurgu yaparak, Anadolu Ajansı’nın çektiği fotoğrafların davanın seyrine etki ettiğini belirtti.

Heyet, Türkiye’nin bölgede kalıcı barış ve istikrar için çaba sarf edeceğini ve uluslararası topluma bu yönde somut adımlar atma çağrısında bulundu. Güney Afrika’nın başvurusunu desteklediklerini belirten heyet, davaya duydukları güveni dile getirerek, uluslararası toplumun vicdanının bu süreçte rahatlamasını umduklarını ifade etti.

TBMM Heyeti, Lahey’de Güney Afrika’nın İsrail’e açtığı soykırım davasının ardından açıklamalarda bulundu. Heyet, İsrail’in işlediği suçların soruşturulmamasını ve cezasız kalmasını kabul edilemez olarak değerlendirdi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Emrah Karayel, Türkiye’nin uluslararası hukukun uygulanması konusundaki desteğini vurgulayarak, adaletin sağlanması için sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Karayel, İsrail’in işlediği suçlara ilişkin soruşturma yapılmamasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Türkiye’nin, bu tür davalarda adaletin sağlanması, suçluların cezalandırılması ve sorumlular hakkında gerekenin yapılması için süreci titizlikle takip edeceğini kaydetti. Ayrıca, Gazze’de yaşanan dramın azalması için Uluslararası Adalet Divanı’ndan tedbir kararı beklediklerini ve bu kararların nasıl uygulanacağını yakından izleyeceklerini belirtti.

Duruşmanın ilk gününde Güney Afrika’nın talep ettiği ihtiyati tedbirlerin okunmasının ardından heyet, yarınki duruşmada İsrail’in savunmasını bekleyeceğini ifade etti.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.