islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3659
EURO
35,0042
ALTIN
2.325,73
BIST
9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Tehlike Gerçek!

Tehlike Gerçek!
31 Ocak 2022 16:38
A+
A-

Cüzzam dünyanın bazı bölgelerinde tehlike arz etmeyi sürdürüyor. DSÖ verilerine göre, 2020’de küresel bazda 127 bin 558 yeni cüzzam vakası görüldü. 2020’de en fazla cüzzam vakası sırasıyla Hindistan, Brezilya, Endonezya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali’de kaydedildi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl 3 yeni vakanın tespit edildiği Türkiye’de 485 cüzzam hastası bulunuyor. Cüzzam(lepra), bakteri kökenli bir enfeksiyon. Deriyi, sinirleri, gözleri ve burun mukozasını etkileyebilir. Tedavi edilmediğinde oldukça bulaşıcı ve yıkıcı etkilere sahip cüzzam sinir hasarına, ellerin ve ayakların sakatlanmasına, felce ve körlüğe neden olabilmekte.

Dünya Cüzzam Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, halk arasında cüzzam olarak bilinen, Lepra veya Hansen hastalığı olarak da isimlendirilen bu hastalık, “mycobacterium leprae” isimli bakterinin neden olduğu kronik bir enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Özellikle cildi, çevresel sinirleri, üst solunum yolu mukozasını ve gözleri etkileyen cüzzam, erken bebeklik döneminden yaşlılık dönemine kadar tüm yaş grubundaki insanlarda görülebiliyor. Cüzzam tedavi edilebilir hastalıklar arasında yer alıyor, erken tedavi ile hastalığın neden olduğu şekil bozuklukları ve sakatlıklar önlenebiliyor.

Cüzzam hastalarının büyük bölümü Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde bulunuyor. DSÖ tarafından 2022 yılı Dünya Cüzzam Günü teması “Saygınlık için Birlik (United for Dignity)” olarak belirlenirken, cüzzam hastalarının damgalanma, ayrımcılık ve tecrit nedeniyle zorluklarla mücadele ettiği, damgalanma ve ayrımcılıktan arınmış onurlu bir yaşam hakkına sahip olduğu belirtildi.

Dünyadaki cüzzam hastalarının büyük bölümü Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde yer alıyor. 2020’de dünya genelinde 8 bin 629’u 15 yaş altında toplam 127 bin 558 yeni cüzzam vakası tespit edilirken, vakaların önemli bir bölümü Brezilya, Hindistan ve Endonezya’dan bildirildi.
Öte yandan etkisi süren Kovid-19 salgını nedeniyle 2020’de tespit edilen yeni cüzzam vakasının 2019’a göre yüzde 37 azaldığı kaydedildi.

CÜZZAM ÖLDÜRÜR MÜ? 

Cüzzam, ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmediği takdirde hastanın sakat kalmasına yol açabilir.

CÜZZAM NASIL ANLAŞILIR? 
Cüzzamın ana belirtisi, birkaç hafta veya ay sonra geçmeyen deri yaraları, topaklar ya da şişliklerdir. Cilt yaraları soluk renklidir. Semptomların cüzzamlı kişilerde ortaya çıkması bakterilerle temas ettikten sonra genellikle 3 ila 5 yıl sürer. Bazı insanlar 20 yıl sonra bile belirti göstermezler.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.