Gündem

Tehlike Gerçek!

Cüzzam dünyanın bazı bölgelerinde tehlike arz etmeyi sürdürüyor. DSÖ verilerine göre, 2020’de küresel bazda 127 bin 558 yeni cüzzam vakası görüldü. 2020’de en fazla cüzzam vakası sırasıyla Hindistan, Brezilya, Endonezya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali’de kaydedildi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl 3 yeni vakanın tespit edildiği Türkiye’de 485 cüzzam hastası bulunuyor. Cüzzam(lepra), bakteri kökenli bir enfeksiyon. Deriyi, sinirleri, gözleri ve burun mukozasını etkileyebilir. Tedavi edilmediğinde oldukça bulaşıcı ve yıkıcı etkilere sahip cüzzam sinir hasarına, ellerin ve ayakların sakatlanmasına, felce ve körlüğe neden olabilmekte.

Dünya Cüzzam Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, halk arasında cüzzam olarak bilinen, Lepra veya Hansen hastalığı olarak da isimlendirilen bu hastalık, “mycobacterium leprae” isimli bakterinin neden olduğu kronik bir enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Özellikle cildi, çevresel sinirleri, üst solunum yolu mukozasını ve gözleri etkileyen cüzzam, erken bebeklik döneminden yaşlılık dönemine kadar tüm yaş grubundaki insanlarda görülebiliyor. Cüzzam tedavi edilebilir hastalıklar arasında yer alıyor, erken tedavi ile hastalığın neden olduğu şekil bozuklukları ve sakatlıklar önlenebiliyor.

Cüzzam hastalarının büyük bölümü Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde bulunuyor. DSÖ tarafından 2022 yılı Dünya Cüzzam Günü teması “Saygınlık için Birlik (United for Dignity)” olarak belirlenirken, cüzzam hastalarının damgalanma, ayrımcılık ve tecrit nedeniyle zorluklarla mücadele ettiği, damgalanma ve ayrımcılıktan arınmış onurlu bir yaşam hakkına sahip olduğu belirtildi.

Dünyadaki cüzzam hastalarının büyük bölümü Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde yer alıyor. 2020’de dünya genelinde 8 bin 629’u 15 yaş altında toplam 127 bin 558 yeni cüzzam vakası tespit edilirken, vakaların önemli bir bölümü Brezilya, Hindistan ve Endonezya’dan bildirildi.
Öte yandan etkisi süren Kovid-19 salgını nedeniyle 2020’de tespit edilen yeni cüzzam vakasının 2019’a göre yüzde 37 azaldığı kaydedildi.

CÜZZAM ÖLDÜRÜR MÜ? 

Cüzzam, ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmediği takdirde hastanın sakat kalmasına yol açabilir.

CÜZZAM NASIL ANLAŞILIR? 
Cüzzamın ana belirtisi, birkaç hafta veya ay sonra geçmeyen deri yaraları, topaklar ya da şişliklerdir. Cilt yaraları soluk renklidir. Semptomların cüzzamlı kişilerde ortaya çıkması bakterilerle temas ettikten sonra genellikle 3 ila 5 yıl sürer. Bazı insanlar 20 yıl sonra bile belirti göstermezler.

 

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

14 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

15 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

16 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

1 gün ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

1 gün ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

1 gün ago