islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4480
EURO
34,7443
ALTIN
2.437,76
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Terörizmi Besleyen İngiltere, Sivil Bir Parti Olan HAMAS’ı Terörist İlan Etti

Terörizmi Besleyen İngiltere, Sivil Bir Parti Olan HAMAS’ı Terörist İlan Etti

İsrailin kurucusu olan İngiltere, Filistinlilere son bir darbe daha vurdu. Dünya’daki bir çok terör organizasyonu ile içli dışlı olan İngiltere, Hamas’ı terörist olarak İlan etti. İngiltere’nin bu kirli oyununu İngiliz gazeteci yazar David Hearst kaleme alarak deşifre etmeye çalıştı. Hearst. “ingiltere’nin bu adımla Ortadoğu’da barışın tesisine engel olmaya çalışmakta” diye yazdı.

Aşağıdaki makali Sayın Hearst’ın olup bir çok konuda görüşlerine rezerv koyduğumuzu belirterek, önemine binaen, virgülüne dokunmadan yayımlıyoruz:

Hareketleri terörist olarak tanımlarken veya bireylere sınır dışı etme emri talep ederken, İçişleri Bakanlığı’nın eylemlerini, kendisini tamamen yasal itirazlara açık bırakacak şekilde tanımlaması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Bu nedenle , Birleşik Krallık’ta Hamas’ı bütünüyle yasaklayan 2000 tarihli Terörizm Yasası’nda yapılan bir değişikliğe eşlik eden İçişleri Bakanlığı’nın açıklayıcı muhtırası . Muhtıra, Birleşik Krallık’ta hem siyasi hem de askeri yasaklama için yalnızca üç neden sunuyor.

Notta, Hamas’ın bu yıl Mayıs ayında İsrail’e ayrım gözetmeksizin 4 binden fazla roket atarak terörizme katıldığı ve ikisi çocuk olmak üzere sivilleri öldürdüğü belirtiliyor . Yangın çıkaran balonların kullanılmasının İsrail’in güneyindeki topluluklarda yangınlara neden olan bir terör eylemi olduğunu ve Hamas’ın eğitim kampları işleterek Gazze’deki gençleri teröre hazırladığını söylüyor.

Bu iddiaları gerçek değerleriyle kabul etseniz bile (ve kuşkusuz bu zor: İsrail’in Mayıs’ta Gazze’yi bombalaması, 66’sı çocuk olmak üzere 256 Filistinliyi öldürdü ve İsrail okul müfredatı komşularından Filistinliler olarak değil, sadece Araplar olarak bahsediyor. mülteciler, ilkel çiftçiler ve teröristler olarak tasvir edilir), belgedeki iddiaların hiçbiri Birleşik Krallık’taki herhangi bir faaliyete atıfta bulunmaz.

Bunun bir Dışişleri Bakanlığı belgesi değil, İçişleri Bakanlığı belgesi olması önemlidir – ve yine de Hamas’ın siyasi bir hareket olarak yasaklanmasının nedenleri Birleşik Krallık dışında ve Filistin’in kendisinde ortaya çıkmaktadır . Antisemitizmden veya Hamas’ın veya Birleşik Krallık’taki destekçilerinin böyle bir yasağı haklı çıkaracak herhangi bir faaliyetinden söz edilmiyor .

Sorumlarımıza yanıt olarak İçişleri Bakanlığı, “Yeni bir değerlendirmenin ardından İçişleri Bakanı, Hamas’ın bütünüyle yasaklanması gerektiği sonucuna vardı. Bu eylem, küresel mücadelede İngiliz kamuoyunu ve uluslararası toplumu koruma çabalarını destekleyecektir. Terörizme karşı. Hamas zaten Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından bütünüyle listeleniyor.”

İçişleri Bakanlığı, Mart 2001’de Hamas’ın askeri kanadının yasaklandığını açıklamaya devam etti, çünkü “hükümetin, grubun siyasi ve askeri kanatları arasında bir ayrım olduğu değerlendirmesiydi. Bu ayrım şimdi yapay olarak değerlendiriliyor ve Hamas, terör eylemleri gerçekleştirme, bunlara katılma, hazırlık yapma ve terör eylemlerini teşvik etme ile ilgili bir kuruluş.

“Hamas terörü taahhüt eder, katılır, hazırlar, teşvik eder ve teşvik eder. İçişleri Bakanı Priti Patel, geçtiğimiz hafta Heritage Foundation’da yaptığı açılış konuşmasında, “Aşırılığa tahammül edersek, güvenlik kayasını aşındıracak” dedi. ve uzun zamandır önemli terörist şiddet olaylarına karıştı.”

 

YASADIŞI İŞGALCİ

Bununla birlikte, açıklayıcı not, parantez içinde de olsa, Hamas’ın İsrail’in 1967 sınırlarını fiilen tanıdığı ve artık antlaşmasında İsrail’in yok edilmesini talep etmediği 1988 Hamas tüzüğünde yapılan değişiklikleri kabul ediyor. Bu tanıma, avukatların Birleşik Krallık mahkemelerinde Hamas’ın tarihi Filistin topraklarının yasadışı işgaline karşı meşru bir meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu iddia etmelerine olanak sağlayacak.

Geçen Mayıs’ta meydana gelen olayları anlatırken çok açık bir şekilde partizan davranarak ve İsrail güçlerinin neden olduğu sivil kanını -Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın sık sık basılması, silahlı kanunsuz yerleşimci çetelerinin Filistinlilere yönelik saldırıları da dahil olmak üzere- göz ardı ederek. İsrail’in karışık şehirlerindeki siviller ve Gazze’de 460’tan fazla konut ve ticari birimi yok eden düzinelerce binaya yönelik saldırılar – İçişleri Bakanlığı’nın açıklayıcı notu kendi durumunu yok ediyor.

Eski Başbakan Tony Blair’in eski diplomat ve Ortak İstihbarat Komitesi başkanı Peter Ricketts Cuma günü BBC’nin World at One’ına Hamas’ın siyasi kanadının bu yasaklanmasının İngiltere’nin dış politikasını değiştirmeyeceğini ve Hamas’ın bir parçası olması gerektiğini söyledi. İsrail-Filistin çatışmasına siyasi bir çözüm. Söylemediği şey, Çarşamba gününden itibaren bu yasak nedeniyle siyasi çözüm arayışının çok daha karmaşık olacağı.

Bu, İsrail’i tanıyan Fetih başta olmak üzere diğer Filistinli gruplar tarafından yüksek sesle ve net bir şekilde ifade edildi. Aynı uyarı Ürdün’deki milletvekilleri tarafından da yapıldı .

Filistin Yönetimi dışişleri bakanlığı , Hamas’ın terör örgütü olarak tanımlanmasını “ Balfour Deklarasyonu’nun tesis ettiği en iğrenç işgal biçimlerine ve tarihi adaletsizliğe maruz kalan Filistin halkına yönelik haksız bir saldırı” olarak kınadı . PA, atamanın barışı ve ateşkesi sağlamlaştırma ve Gazze’yi yeniden inşa etme çabalarını engelleyeceğini de sözlerine ekledi.

DURUM DESTEKLENDİ

Bariz olanı ifade etme pahasına, Filistin Yönetimi’nin, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan çok daha fazla meşruiyet ve popülerliğe sahip rakip bir Filistin fraksiyonu olan Hamas’a sevgisi yok. Aksine Hamas’ın ne kadar popüler olduğunu çok iyi bilerek böyle bir açıklama yapmak zorunda.

Bu aynı zamanda İsrail’in iç güvenlik servisi Shin Bet’in değerlendirmesidir. Bu yıl planlanan seçimler öncesinde -ki sonunda Abbas tarafından ertelendi ya da aslında iptal edildi- seçimlere katılmaları halinde Hamas siyasi aktivistlerini yıllarca gözaltında tutmakla tehdit ettiler. Bunlar boş tehditler değildi: Filistin Yasama Konseyi üyeleri, öğrenciler ve sendika aktivistleriyle birlikte düzinelerce Hamas kadrosu ve lideri geçtiğimiz Şubat ayında tutuklandı.

Abbas , Filistinlilerin İsrail’in Kudüs’te oy kullanmalarına izin vermediği gerekçesiyle seçimleri iptal etti . Ancak anketler devam etseydi, El Fetih, hapsedilen Marwan Barguti ve sürgündeki Muhammed Dahlan tarafından yönetilen iki ya da üç rakip gruba bölüneceğinden, Abbas’ın listesi yok olacaktı.

Hamas’ın kendisi, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’de çoğunluk fraksiyonu olarak ortaya çıktığı 2006’da olduğu gibi 2021’de de aynı başarıyı beklemiyordu. Gerçekten de, bir seçime katılmanın hikmeti konusunda hareket içinde hararetli bir tartışma vardı ve ihtimalleri Hamas’ın aleyhineydi. Liderlik haklı olarak önce Abbas’ın gözlerini kırpacağını hesapladı ve bu hesapta haklı çıktılar.

Her halükarda, askeri kanadın Mayıs savaşını ateşleyen eylem olan Kudüs üzerine bir füze voleybolu fırlatma kararı, Filistinliler arasında statülerini ölçülemeyecek kadar güçlendirdi . Fetih, İsrail polisinin Mescid-i Aksa kompleksine yaptığı günlük saldırılar karşısında donakalırken, Hamas’ın – İsrail ve Batı Şeria’daki Kudüslüler ve Filistinlilerin gözünde – işgale direnmek için bir şeyler yaptığı görüldü .

Bu, ne İsrail’in, ne Patel’in ne de Birleşik Krallık’taki İsrail yanlısı lobinin anlamadığı bir şey.Hamas, silahlı direnişi, roketleri veya intihar bombalarını desteklemeyen birçok Filistinli tarafından destekleniyor. Beytüllahim’deki birçok Hıristiyan Filistinli aile tarafından destekleniyorlar.

Niye ya? Çünkü Hamas, Fetih ve Filistin Yönetimi’nin dönüştüğü gibi yozlaşmış olarak görülmemektedir; İsrail’i tanımadı; Batı Şeria’nın kapılarını her gece İsrail güçlerine açmıyor; ve işgale direniyor. Bu, laik olan veya dindar olsalar da kendilerini İslamcı olarak tanımlamayan birçok Filistinlinin görüşüdür. Aynı zamanda 1948 İsrail’inde yaşayan İsrail vatandaşlığına sahip birçok Filistinlinin de görüşüdür.

Elbette pek çoğu istemiyor ve İsrail hükümetini destekleyen İslamcı bir parti var. Ama gerçek şu ki Hamas’ın siyasi erişimi Gazze’nin çok ötesine yayılıyor. Patel ve İçişleri Bakanlığı beğensin ya da beğenmesin, işgal altındaki Batı Şeria’daki gerçek bu.

Mesaj ayrıca, işgale direnmek için başka herhangi bir seçeneğin masadan kaldırıldığıdır.

Bu daha geniş destek İsrail askeri istihbaratını endişelendiriyor. İsrail, Hamas’la kendi başına militan bir örgüt olarak başa çıkabileceğini düşünüyor; bu nedenle, barışçıl veya şiddet içermeyen direniş endişe nedenidir. Bu nedenle, İsrail’in seçkin istihbarat ekibi, Unit 8200 ve Shin Bet, muhbir bulmak için kullanabilecekleri araçları – evlilikte aldatma, borçlar, eşcinsellik – kullanılabilecek her şeyi bulmak için konuşmaları kesmek için büyük çaba sarf ediyor. Filistin toplumunu parçalamak için .

Patel ve Birleşik Krallık, bu Filistinlilere bir mesaj gönderiyorlar: Doğru partiye oy verdiğiniz sürece ve oy verdiğiniz parti İsrail birliklerinin ülkenize baskın yapma ve terörize etme hakkını kabul ettiği sürece demokrasiye sahip olabilirsiniz. her gece evler ve aileler.

Mesaj ayrıca, işgale direnmek için başka herhangi bir seçeneğin masadan kaldırıldığıdır. Boykot, elden çıkarma ve yaptırımlar (BDS) gibi şiddet içermeyenleri seçin ve antisemitik olarak etiketleneceksiniz. Ne yaparsa yapsın İsrail’e yaptırım uygulanamaz. Ne yaparsa yapsın İsrail, şu anki soruşturması ABD ve İngiltere tarafından kınanmış olan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından yargılanamaz .

Çatışmayı derinleştirmek
Peki Batı Şeria’da, Doğu Kudüs’te veya Gazze’de İsrail işgali altında yaşayan bir Filistinli iseniz tam olarak ne yapabilirsiniz? Filistin diasporasına, özellikle Birleşik Krallık’taki bu hareket, daha da zarar verici bir mesaj gönderiyor.

Yahudileri toplu olarak İsrail devletinin eylemlerinden sorumlu tutmak gibi örnekleri içeren “ işe yarayan bir tanım ” yoluyla antisemitizm genişletildiğinde tam da tahmin edildiği gibi, Britanya’daki herhangi birinin Filistin davasını destekleme yeteneği azalıyor.

Bir sergi açmaya kalkışırsanız, bir mekan bulmak her zamankinden daha zor olacaktır. Bir üniversitede bir toplantı düzenleyin ve Önleme tarafından izleneceksiniz . Sosyal medyada Yahudi düşmanı olarak hedef alınabilir ve işinizi kaybedebilirsiniz. Artık yasaklanmış bir örgütün destekçisi olarak damgalanıp 14 yıl hapis cezasına çarptırılabilir veya mahkemeye başvurmadan vatandaşlığınızı kaybedebilirsiniz .

Khaled Meşal röportajı: Üst düzey yetkili, Hamas’ın artık Filistin mücadelesine öncülük ettiğini söyledi
Devamını oku ”
Bunların hiçbiri çatışmayı çözmeyecek. Sadece derinleştirecek. Patel, siyasi İslam’a olan tüm nefretine rağmen Blair’in bile yapmayacağı bir şey yaptı.

2015 yılında Hamas’ın o zamanlar Doha’daki siyasi direktörü Halid Meşal ile yedi tur müzakereye katılan Blair, iki yıl sonra İngiltere ve diğer batılı ülkelerin Hamas’ı müzakere masasının dışında tutmasından ve İsrail’in kararını desteklediğinden pişman olduğunu söyledi. Gazze ablukası – ve İngiltere’nin grupla gayri resmi bir diyalog sürdürdüğünü kabul etti.

Bu yaklaşım çatışmaları çözer ve Blair ile selefi John Major’ın Kuzey İrlanda’da barışa ulaşmak için kullandıkları yaklaşımdır. IRA ile görüştüler ve doğrudan yaptılar.

Eski Başbakan Margaret Thatcher – Patel tarafından çok beğenildi – bu konuda gözden düştü. Thatcher , 1987’de Vancouver’daki Commonwealth zirvesinde ünlü olarak şunları söyledi : “ANC liderlerinin önemli bir kısmı komünist… ANC’nin İngiliz şirketlerini hedef alacağını söylemesi , onun ne kadar tipik bir terör örgütü olduğunu gösteriyor. Hayatım boyunca terörle mücadele ettim… Şiddet uygulayan hiçbir örgütle işim olmaz. ANC’den, FKÖ’den [Filistin Kurtuluş Örgütü] veya IRA’dan hiç kimseyi görmedim ve görmem de.” Ve bugün Güney Afrika’daki ANC’ye veya aslında sınırın her iki tarafındaki Sinn Fein’e ne olduğuna bakın .

Patel’in yasağı, Blair’in İkinci İntifada’nın zirvesinde direndiği bir hareket, Filistin’de barış arayışına ölçülemez zarar verdi.

Bu makalede ifade edilen görüşler yazara aittir ve mirathaber.com un yayın politikasını yansıtmadığnı hatırlatırız.

David Hearst
David Hearst, Middle East Eye’ın kurucu ortağı ve baş editörüdür