islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5011
EURO
34,7241
ALTIN
2.486,93
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

TL’ye Yapılan Operasyonu Deşifre Etti

TL’ye Yapılan Operasyonu Deşifre Etti

Türkiyenin savunma sanayiinde millileşmesi ve dünyanın her noktasında emperyalist devletlere karşı dik durmasından sonra ülkemize yönelik başlatılan ekonomik operasyon ile ilgili yeni yorumlar geldi.

Dünya finans çevrelerinde Türk lirasına yönelik yapılan operasyona tepki gösteren uzmanlar, yürütülen kirli oyunu da sergiliyorlar. Bu çerçevede TL’ye yönelik yapılan kirli oyunu deşifre eden finans uzmanlarından Robin Brooks sosyal medya hesabında konuyu tekipçilerine tek tek izah etti. Aynı zamanda Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti olan  Robin Brooks yapılan manipülasyonun ana hatlarını takipçilerine tek tek izah etti.

Türk lirasına yönelik ilk ciddi operasyonun rahip görünümlü CIA ajanı Brunson’on serbest bırakılması için ABD’nin yaptığı baskılara direnen Türkiye’nin parasına ilk operasyonun bu dönemde başladığına dikkat çeken Brooks, ardından gelişen olayları şöyle anlattı:

Rahip brunson olayında önce TL’yi çok değerli gösterdiler. Halbuki TL’nin reel ekonomideki reel değeri bellidir. Bunu mesleğğe yeni başlayan uluslaraarası finansçıların tamamı bilir. Doların TL karşılığındaki reel değeri 9.5 TL’dir. Ama Tl’ye yönelik büyük operasyon hedeflendiği için önce olduğunun iki katı değerli gösterip 5-6 lira seviyesinde tuttular.

ŞU ANDA YAŞANANLARIN TAMAMI SPEKÜLASYON

Brooks, takipçilerini uyardığı sırada Dolar’ın değeri 12.30 TL civarında seyrettiğine dikkat çekerek doların asıl değerinin TL’ye karşı yüzde 30’lk suni bir şekilde şişirildi.

Brooks, takipçilerine Doların TL’ye ktarşı piyasa değerinin 9.50 TL olduğunu ve yatırımcıların bu spekülasyona katılmaları halinde günün sonunda büyük zararlara uğrayacağını söyledi.

TL’nin para piyasalarındaki gücü ve rolünü grafiksel olarak da aktaran Brooks, Mayıs 2021’den bu yana Türk Lirasına karşı sistematik ve kesintisiz bir operasyon yapıldığına dikkat çekti. Türk ekonomisinin bu spekülatif hareketleri alt edebilecek güçte olduğuna dikkat çekerek, yatırımcıların Dolar tuzağına düşmemesi konusunda uyardı.

RAHİP BRUNSON’U BAHANE EDİP TL’YE OPERASYON YAPTILAR

Yine grafikte 2018’in verileri de yer aldı. 2018’de dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Rahip Brunson olayından sonra başlattığı kur saldırısına dikkat çekildi. 2018 yılında dolar 7,20 liraya kadar çıkarken, adil değerinin 5 lira 50 kuruş olduğu aktarıldı. Brooks paylaşımında, o dönem de yüzde 30’un üzerinde bir değerlendirmeden söz etti. Brooks, TL’nin adil piyasa değerinin çok çok üstünde olduğunu vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.