islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5580
EURO
34,9769
ALTIN
2.426,92
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

TÜKETİMİMİZİ İSLÂMÎ ÖLÇÜLERLE SINIRLAMALIYIZ

TÜKETİMİMİZİ İSLÂMÎ ÖLÇÜLERLE SINIRLAMALIYIZ
6 Nisan 2023 11:00
A+
A-

Malların sahibi Allah’tır. Biz ancak O’nun meşru/helâl kıldığı ölçüler içinde harcayabiliriz, tüketebiliriz.

Yasaklanan haram tüketimleri şöylece özetleyebiliriz.:

a.) İçki, kumar ve zina yolu kazanç yolu olamayacağı gibi tüketim ve harcama yolu da olamaz. Rabbimizin Maide suresinin 90. ayetiyle içki ve kumarı; Nisa sûresinin 32. Ayetiyle de de zina ve cinsellik türünden eylemeleri haram kılmıştır.

b.) Yırtıcı hayvan derilerini giysi olarak kullanmak, altın ve gümüş servis takımları edinip kullanmak, erkekler için tabii ipekten ve altından giysiler ve aksesuarlar edinmek… Bunlar tüketimin gayrimeşru, haram yollarıdır.

c.) Bir diğer haram yol, israftır. Yani gereksiz tüketimdir. Allah’ın bize helâl kıldığı mallardan yiyebilir, içebilir, kibre kapılmaksızın harcama yapabiliriz. Ama israf yapılamaz. Yaygınlaştırdığımız israf bizi fakirleştirebilir ve toplumumuzu geriletebilir.

İsraf, suda israf, elektrikte israf, elbisede israf, zamanda israf… Yani kullanılabilir ve tüketilebilir olan tüm mallarda israf yapılabilir ve bütün bunlar dinimizin israfı haram kılan hükümleriyle  yasaklanmıştır.

Allah israf edenleri de sevmez. (Araf 7/31)

d.) Bu arada lüks harcamalara da değinmeliyiz. Bunlara gösteriş harcamaları, marka düşkünlüğü ve çok lüks arabalar kullanımı, örnek olarak verilebilir.

Güvenlik gereksinimi varsa ve güvenlik ancak marka mallar ve toplum standartlarına göre lüks görülebilecek araçlarla karşılanabiliyorsa harcamalar, haram nitelikli israf-lüks harcamalar olmaktan çıkar.

Burada önemli olan şudur: Biz sömürülmemek için dışımızdaki insanların oluşturduğu propagandalarla bize mal ettiği marka düşkünlüğüne karşı önlemler almalıyız, almakla da yükümlüyüz.

Elbette kaliteli mallar arayabiliriz. Bizim görevimiz de kaliteli mallar, güzel görünümü mallar üretmek olmalıdır. Neden dışımızdakilerin üretimlerini gözümüzde büyüterek yüceltelim?

Gerekli Harcamalar Kısılmamalıdır

Sevgili okuyucu! israf yok, lüks yok. Bunlar hem dünyamıza hem de âhiretimize zarar verir. Ama zaruri harcamalar da kısılmamalıdır. Eğer gerekli harcamada cimrilik yapılırsa, toplum normal seyirde üretim yapamaz. Üretim azalır. Üretim azalınca tüketim de azalır. Üretim azalır ve yavaşlarsa işsizlik artar. Sosyal yardıma muhtaç olan insanlar çoğalır.

İsraf ve lüks harcamalardan kaçınmalı ama yok toplum şartlarına göre gerekli olan harcamalara da mutlaka yapılmalıdır. Çünkü Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’in Furkan suresinde bize sevdiği kulları açıklarken şöyle buyuruyor:

Onlar harcadıkları zaman israf etmezler, ama kısmazlar da. Harcamaları israf ile cimrilik arasında seyreder.”

Tüketimin haramlarla sınırlandırılmasının amacı toplumumuzda mutlu azınlığın oluşmasını engellemek, hasedi dizginlemek ve insanların kümeleşerek sosyal sınıflar oluşturmasına mani olmaktır. Fertler arasındaki ahengi ve kaynaşmayı sağlayabilmek için tüketimin mutlaka sınırlandırılması gerekir.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.