islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

TUNUS CUMHURBAŞKANI BAŞBAKANI GÖREVDEN ALIYOR

TUNUS CUMHURBAŞKANI BAŞBAKANI GÖREVDEN ALIYOR
18 Ağustos 2023 09:00
A+
A-

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Tunus’taki başkanlık sisteminin kabul edilmesin hemen ardından türünün de ilk örneği olarak, herhangi bir gerekçe sunmadan Başbakan Necla Budin’i görevden aldı ve halefi olarak Ahmed el-Haşani’yi atadı.

Said’in bu kararı verirken benimsediği temellerle ilgili olarak, Ulusal Kurtuluş Cephesi Yürütme Kurulu üyesi avukat Samir Delo “Haberin Ötesinde” programına verdiği röportajda Said’in, Tunus’ta kararlarına herhangi bir gerekçe göstermeden değişiklik yapabildiği kendine ait bir ev gibi faaliyet gösterdiğini söylüyor. Bu benzetmeyle de Tunus’un geldiği ekonomik aşamanın Budin’in değil, tüm ülkeyi kontrol eden Said’in sorumluluğunda olduğuna işaret ediyor.

Delo, Budin’in ülkenin büyük bir ekonomik kriz yaşadığı bir aşamada başbakanlığı devraldığına ve tüm yetkilerin cumhurbaşkanının elinde toplandığına, başka kimsenin ülke yararına radikal değişiklikler yapamayacağına itibar edildiği kritik bir durumda başbakanlığı bıraktığına dikkat çekti.

Öte yandan avukat ve hukuk araştırmacısı Kayser Sayyah, Budin’in görevden alınması kararının yeni dönemin gereklilikleri ve ülkenin içinden geçtiği ekonomik ve sosyal dönemin zorluğu çerçevesinde gerçekleştiğini değerlendirdi. Çünkü Said de kendisini köklü değişiklikler yapması gereken yeni bir durumda bulmuştu. Sayyah, yaptığı bu değerlendirmeyle Tunus’u bulunduğu kritik durumdan, Said’in de işaret ettiği üzere mevcut siyasi sistemin yozlaşmış olması ve reforme edilmesi gerekliliğinden hareketle yapılacak yeniliklerin yer aldığı durumlara işaret ediyor.

Seyyah, Said’in değişiklikleri için yaptığı seçimleri rastgele değil, amaçlı ve doğasına dayalı olduğunu düşünerek, devletin çıkarına olan kararlar almasına izin veren Tunus anayasasına dayanarak yaptığına inanıyor. Ancak yine Seyyah’a göre bu durum devletin içinden geçtiği mehale üzerine bina edilmiş ve bunu hedeflemektedir, dedi.

Tunus başbakanını söz konusu değiştirme hamlesi, boğucu bir ekonomik krizin ve ülkenin siyasi gidişatında yaşanan bir tıkanıklığın ışığında meydana geldi. Nitekim geçtiğimiz haftalarda Tunus cumhurbaşkanı da, sık sık su ve elektrik kesintileri de dahil olmak üzere sorunları ve yetersiz kamu hizmetlerini ele almak için harekete geçmeleri gerektiğini söyleyerek yetkilileri ve hükümeti uyarmıştı.

https://www.aljazeera.net/programs/2023/8/3/%D8%A7%D9%84%D8%B1%D8%A6%D9%8A%D8%B3-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D9%88%D9%86%D8%B3%D9%8A-%D9%8A%D9%82%D9%8A%D9%84-%D8%B1%D8%A6%D9%8A%D8%B3%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%AD%D9%83%D9%88%D9%85%D8%A9

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.