islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2884
EURO
34,7833
ALTIN
2.408,27
BIST
10.268,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
16°C

TUNUS REFERANDUMU: SANDIKLAR KAPATILDI, KATILIM DÜŞÜK

TUNUS REFERANDUMU: SANDIKLAR KAPATILDI, KATILIM DÜŞÜK
28 Temmuz 2022 09:47
A+
A-

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in tartışmalı anayasa referandumuna katılımın düşük olduğu kaydedildi.

Pazartesi akşamı yayınlanan son kamuoyu yoklamalarına göre yeni anayasa, oylamaya katılanların yüzde 90’ı tarafından onaylandı.

Tunus’taki seçim komisyonu, sandıkların kapatılmasıyla anayasa referandumuna katılımın yüzde 27’ye ulaştığını söyledi.

Tunus’taki BBC News Arabic muhabiri, sürecin sorunsuz ilerlediğini ve artan sayıda insanın saat dörtten sonra sandık merkezlerine geldiğini söyledi.

Tunus Devlet Başkanı Kays Said, seçim sessizliğinin hüküm sürdüğü böyle bir günde, oy kullanırken önceki sistemden kopma zorunluluğu çağrısında bulunmasının ardından geniş tartışmalara yol açtı.

Komisyon, BBC News Arapça delegesi tarafından Tunus cumhurbaşkanını Said’in seçim sessizliğini gerçekten bozup bozmadığını doğrulayacağına ilişkin açıklamaları hakkındaki soruları yanıtladı.

Pazartesi sabahı Tunuslular, Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından gerçekleştirilen ve cumhurbaşkanlığı için geniş yetkiler içeren yeni bir anayasa taslağı için oy kullanmaya başladı.

11.000’den fazla seçim merkezi kapılarını açarken, Seçim Komisyonu 9 milyon seçmenin referanduma katılmak için kayıt yaptırdığını duyurdu.

Öğleden sonra bire kadar katılım yüzde 12 civarındaydı, Tunus’ta bir milyondan fazla seçmen oy kullandı ve seçim komisyonu başkanı Faruk Buaskar, sayının önümüzdeki saatlerde artacağı beklentisi içinde.

Said, siyasi reformlarını gerçekleştirmek için Tunusluları “evet” oyu vermeye çağırmıştı.

Rakipleri ise bunun sadece bir yıl önce elde ettiği yetkilerini güçlendirmeye ve kendi otoritesini sağlamlaştırmaya katkıda bulunacağı görüşündeydi.

Tunus cumhurbaşkanı referandum tarihini hükümeti feshedeceği ve parlamentoyu askıya alacağı seneye denk gelecek şekilde seçti.

En-Nahda hareketi de dahil olmak üzere önde gelen partiler referandumda oylamayı boykot etti.

Önerilen yeni anayasa, Cumhurbaşkanı Zine El Abidine Ben Ali’nin yönetimine karşı ayaklanmadan üç yıl sonra hazırlanan 2014 anayasasının yerini almakta. Bu durum da “Arap Baharı”nın başlangıcı olarak görüldü.

Aynı zamanda devlet başkanına tam yürütme yetkisi, ordunun en üst komutanlığı ve parlamento onayı olmadan hükümet atama yetkisi veriyor.

Eleştirmenlerin çoğu, bunun Tunus’u diktatörlük dönemine geri göndereceğini söylüyor.

Tunus cumhurbaşkanı, ülke sorunlarını çözmek için güçlü bir liderliğe ihtiyaç duyulduğuna inanan Tunusluların desteğine sahip olmasına rağmen,  görünen o ki referanduma katılım konusunda çok az rağbet var.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.