islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

TUNUS VE AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDA STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI

TUNUS VE AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDA STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI
28 Temmuz 2023 09:00
A+
A-

Tunus, kısmen yasadışı göçü azaltmayı amaçlayan Avrupa Birliği ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Nitekim Tunus, göçmenlerin Akdeniz üzerinden Avrupa topraklarına ulaşması için önemli bir başlangıç ​​noktası haline gelmişti. Birtakım konuların tartışılması için bir araya gelinen toplantıda imzalanan “Stratejik Ortaklık” anlaşması, ekonomik kalkınma ve yenilenebilir enerji dahil olmak üzere birçok konuyu kapsıyordu.

Tunus’ta imzalanan anlaşmanın açıklanmasının ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sınır yönetimi ve arama kurtarma operasyonlarında işbirliğini güçlendirme ve artırma sözü verdi. Öte taraftan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de bunun, anlaşma çerçevesinde “göç krizi” olarak tanımlanan problemi çözmek için gerçek bir ortaklığa doğru atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, anlaşmanın Tunus’ta demokrasi ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi şartına bağlanması çağrısında bulundu. Beraberinde Tunus Devlet Başkanı Kays Saîd, “insanlık dışı göç ve insanların suç şebekeleri tarafından (zorla) yerlerinden edilmesi konusunda toplu bir anlaşma” çağrısında bulundu. Ayrıca Tunus’un göçmenlere sınırsız cömertlikle sunabileceği her şeyi verdiğini de vurguladı.

Söz konusu anlaşma, Tunus’un ciddi bir ekonomik kriz sıkıntısı çektiği ve Başkan Kays Saîd’in Sahra altı Afrika’dan gelen göçmen kalabalıklarını ülkenin demografik yapısını değiştirmeye yönelik bir komplo kurmakla suçladığı Şubat ayından bu yana göçmenlere kötü muamelesi nedeniyle ateş altında kaldığı bir dönemde geldi. O zamandan beri, Avrupa’ya gitmeye çalışan göçmenler için önemli bir rota olan Tunus, ırkçı bir anlayışla yapılan saldırılarda artışa şahit oldu. Nitekim Tunuslu bir adamın 3 Temmuz’da Sfax şehrinde vatandaşlarla göçmenler arasında çıkan çatışmada öldürülmesinin ardından gerilim doruk noktasına ulaştı. Diğer taraftan Uluslararası Göç Örgütü, 2022’de Akdeniz’de 2.406 göçmenin öldüğünü veya kaybolduğunu, 2023’ün ilk yarısında ise en az 1.166 göçmenin öldüğünü veya kaybolduğunu bildirdi.

Göç konusunda “her zamankinden daha fazla etkili işbirliğine ihtiyacımız var” diye ekleyen Meloni, “göç kriziyle başa çıkmak için atılan yeni ve önemli adımı” memnuniyetle karşılayarak Saîd’i 23 Temmuz’da uluslararası bir göç konferansı yapmaya çağırdı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise bloğun Tunus’un en büyük ticaret ortağı olduğuna dikkat çekerek, anlaşmadan Avrupa Birliği ve Tunus halkının yararlanacağını söyledi. Anlaşmanın aynı zamanda Tunus’taki okullar için mali yardımı ve yenilenebilir enerji girişimlerini kapsadığını da belirtti.

Von der Leyen, Haziran ayında Tunus’a yasadışı göçü engellemeye yönelik önlemleri desteklemek için 105 milyon avroluk acil desteğin yanı sıra yaklaşık 900 milyon avroluk uzun vadeli bir kredi teklif etti. Öte yandan AB’nin “Tunus’u desteklemeye her zaman hazır olduğunu” ve “gerekli koşullar yerine getirildiğinde” fon sağlamaya hazır olduğunu da belirtti. Ancak Saîd, daha önce ülkesinin hiperenflasyon ve borçla mücadele ettiği dönemde bile, Uluslararası Para Fonu’nun tekliflerini defalarca reddetmişti. Nitekim IMF’nin başta petrol ve elektrik gibi hizmetlere ve yapılandırmaya yönelik taleplerini reddettiğini de söyleyerek duruşunu korudu.

https://www.bbc.com/arabic/articles/ce9k0y6wlyxo

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.