islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5861
EURO
34,7910
ALTIN
2.509,72
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

TÜRK DEMOKRASİSİNE VURULAN İLK KARA DARBE: 27 MAYIS..

TÜRK DEMOKRASİSİNE VURULAN İLK KARA DARBE: 27 MAYIS..
27 Mayıs 2022 16:40
A+
A-

Bugün tarihin kara lekesi 27 Mayıs darbesinin 62. yıl dönümü. Türk demokrasisine vurulan ilk darbe olarak bilinen 27 Mayıs, siyaset kadar milletin vicdanında da derin yaralar açtı. İdam edilen ne Adnan Menderes ne de diğer demokrasi şehitleri milletin kalbinden silinmedi, silinmeyecek…

TARİHİN KARA LEKESİ…

27 Mayıs 1960 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri organizesindeki bir grup asker tarafından yönetime el koyarak seçilmiş siyasi iktidarı düşürdü. Darbeden 1 sene sonra ise dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildi. Türkiye bu kara günü hiç unutmadı.

NE OLDU?

14 Mayıs 1950’deki seçimlerde, DP ilk büyük zaferini kazanmış ve yüzde 53 oy ile meclise girmişti.

416 milletvekili ile meclise giren DP’nin ilk yıllarda yapmış olduğu en önemli icraatların başında ise Türkçe okunan ezanın tekrar Arapça okunmasına karar verilmesiydi…

62 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşen ilk askeri darbe olarak da tarihe geçmiştir.

27 Mayıs 1960 sabahı halk ve hükümet Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ülke idaresine el koyulduğunu radyodan duymuştu.

Ankara Radyosundan okunan bildiriyle ”ihtilal” duyuruldu.

“Bugün demokrasimizin içine düştüğü buhran ve son müessif hadiseler dolayısıyla kardeş kavgasına meydan vermemek maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri, memleketin idaresini ele almıştır.” denildi.

Başbakan Adnan Menderes, Reisicumhur Celal Bayar, başta olmak üzere bir çok Demokrat Partili kişiler bir grup asker tarafından gözaltına alındı.

Yassıada’daki yargımalar toplam 19 dosya ile karara bağlanmış ve Eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, eski Başbakan Adnan Menderes, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, idam edildi.

Dönemin Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam sehpasına çıkan ilk isim oldu.

Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu da Hasan Polatkan’ın ardından idam edildi.

Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu da Hasan Polatkan’ın ardından dönemin Başbakanı Adnan Menderes idam edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.