islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4151
EURO
34,7918
ALTIN
2.432,79
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

TÜRKİYE İSRAİL İLE TİCARİ İLİŞKİLERİNİ AZALTTI MI?

TÜRKİYE İSRAİL İLE TİCARİ İLİŞKİLERİNİ AZALTTI MI?
2 Aralık 2023 12:00
A+
A-

İSRAİL İLE TÜRKİYE arasındaki  ticari ilişkilerin son yirmi yılda bir kaçı arttığı bilinmekte.

7 EKİM sonrasında bir düşüş oldu mu?

2002 yılında Türkiye’nin İsrail’den ithalatı ise 544,5 milyon dolardı. İsrail’e ihracatı ise 861,4 milyon dolardı; 2022’de Türkiye’nin ihracat8 6,74 milyar dolara yükselirken ithalat da 2,17 milyar dolara çıktı

İsrail -TÜRKİYE ticaret hacmi son 20 yılda altı kat arttı . Gazze harekatının  başladığı ekim ayında ise ihracat geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 29; ithalat yüzde 59 oranında düştü.

Özetlersek AK Parti iktidarında Türkiye-İsrail ticaret hacmi katlanarak gelişti. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre Türkiye-İsrail ticaret hacmi yüzde 39 düşüş gösterdi. Ama asıl düşüş ithalatta yaşandı.

Türkiye’nin İsrail’e ihracatı yüzde 29; İsrail’den ithalatı ise yüzde 59 azaldı. Ocak-Ekim toplamına bakıldığında ise 2022’nin aynı dönemine göre 2023’te Türkiye’nin ihracatı yüzde 20; bu ülkeden ithalatı ise yüzde 27 düşüş gösterdi.

KATLİAM YAPAN İSRAİL İLE TİCARİ İLİŞKİLER KESİLMELİ

Türkiye İsrail’den daha laik bir ülke. İlişkilere dini duygulardan çok ticari mantığı hakimdir. Ancak halkımızda bazı duyarlılıkların olduğu da bir gerçek.

İslam açısından olaya baktığımızda normal şartlarda ticari ilişkiler artırılabilir. Ama İsrail’in öteden beri Filistin üzerinde sürdürdüğü mezalimini son dönemde Gazze üzerinde katliama dönüştürmesi  tavır almayı ve ilişkileri kesmeyi gerektirir. Çünkü zalim düşmanla yardımlaşılamaz.

Amerika sebebiyle askeri müdahale yapılamadığına göre bir şeylerin yapılaması kaçınılmazdır. AKP iktidarı söylem planında eylemde. Ama bunu fiilen de göstermesi gerekir. Beklentimiz budur.

 

Türkiye                  İsrail              Ticari İlişkiler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.