islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5868
EURO
34,8351
ALTIN
2.495,48
BIST
9.636,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Türkiye Savaş Ekonomisine Geçmek Zorunda

Türkiye Savaş Ekonomisine Geçmek Zorunda
10 Nisan 2018 08:23
A+
A-

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden Doğuş Holding, bankalarla masaya oturdu ve borç yapılandırması istedi. Geçen aylarda da Yıldız Holding’in 10 banka ile masaya oturmuş 6 milyar dolar civarındaki borcunun yeniden yapılandırılması için Yapı Kredi’yi lider düzenleyici banka seçmişti.”

Doğuş Holding’in bilançosuna bakıldığında 2017 itibari ile bankalara 23.5 milyar TL borcu var. Bu borcun yapılandırılmasını talep ediyor. Yani mevcut ekonominin getirdiği hali hazır durum; “ben bu borcu ve faizleri ödeyemem” dedirtiyor. Koca Doğuş Holding bankanın kapısına, Ülker grubundan sonra gidiyor ve yeniden ödeyebilmek için zaman ve faizlerle ilgili öteleme istiyor.

Çok açık ve net ifade edeyim ki gelinen durum sadece bir başlangıçtır. Bunu ardışık takip edecek olan Holdingler olacaktır. Neden bu kadar emin bunu ifade ediyoruz?

Çünkü yıllardır ifade ettiğimiz mevcut para kredi sistemi bir borç balonu ile üreticiler ve tüketiciler üzerinde şişkinlik oluşturmuştur. Faiz ekonomide patlayacak halde iltihabını toplamıştır. Şimdiki sıcak süreç bu balonun patlama zamanının geldiğini göstermektedir.

Mevcut para kredi sistemi devam ettirilerek, kanser olmuş ekonominin kanserli para sisteminin işleyiş biçimi ile asla ekonomi düzelmeyecektir.Kurgunun işleyişi gereği diğer büyük şirketler içinde sonuç Ülker ve Doğuş Holding gibi olacaktır.

Bankaların bu şirketlere borç yapılandırması ile bir çıkış yolu bulacağı kanısı son derece yanlıştır. Bu sadece borç düzeneğinde bir nefes aldırma salınımıdır.Ya sistem değişecek yada bu balon patlayacak.

Şimdi şirketlerimiz ve hükümet bu konuda bir yol ayrımındadır. Bu sistemle devam edilemeyeceği gerçeğini bir paradigma değişimi ile kabul etmek zorundayız.

Ekranlarda çıkıp ekonomi ile ilgili konuşan zihinsel argumanalarıyla batıya eklemlenmiş, yarım yamalak eveleyip geveleyip duranların ifadelerine dikkat edin! Çok şey söylerler ama faiz düzeneğinin kaldırılmasıyla ilgili bir şey asla söylemezler.

Neden?

Çünkü mevcut ekonomik olumsuzluklarla ilgili sistemden bağımsız çözüm düşünemiyorlar. Eğitimleri buna müsait değildir. Çözüme odaklı, sistem dışı çözüm önerileri üreten bir değersayımları yoktur.Bundan ötürü aynı şeyleri tekrar edip dururlar.

Şirketler kendilerini bütün borçlardan kurtarmak istiyorsahükümet ekonomi yönetimi iktisadi açmazları aşmak istiyorsa, her şeyden önce, sistemde palyatif çözümleri önermek değil, para kredi sistemi değişikliğine gitmek zorundadır.

Bu ancak yeni bir ekonomik modelle olabilir. Bunu biz yapamayız, şöyleydi böyleydi diye geveleyenleri elimizin tersi ile itmek zorundayız. İşte bu bağımlı kafa yapısının yüzünde ekonomi bugün bu haldedir.

2008 küresel finans krizine çözüm bulunmuş değildir. Türkiye ekonomi konusunda savaş ekonomisi planlamasına geçmek zorundadır.Altını çizerek söylüyorum; borç para sisteminin dijital geçişi, kontrol edilemez evrilme sürecine fırsat vermeden; mevcut yapının bütün aksaklıkları ile ortaya konulması, yeni modelin işleyiş biçiminin tanımlanması, yapısal değişim sürecini belirleyip programlanması gerekir.

Yöneticilerimizi, STK, İş adamlarımız ve tüm ekonomik kuruluşlarımızı uyarıyoruz;

Bu borç düzeneği devam ederek güçlendiği taktirde önce parası olanlar kaybedecektir. Sonra banka krizleri, 1994, 1998 ve 2001 krizlerini tüm ekonomiye yeniden yaşatacaktır. Bu çaptaki bir kriz Türk milletine ve Türk devletine açık ekonomik bir saldırı şekline dönecektir.Acil olarak Ekonomi Finans Sisteminin yeniden yapılanmasını öneriyoruz.

Selam ve dua ile…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.