islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5450
EURO
34,7490
ALTIN
2.488,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Türkiye Yahudi Cemaati Niçin Empati Yapamıyor?

Türkiye Yahudi Cemaati Niçin Empati Yapamıyor?

Bir yazı yazmayı düşünüyordum. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ın 22 Temmuz tarihli alıntıladığım aşağıda ki yazısı kalemimi elime olmama vesile oldu. Okuyalım:

İBADETHANE ÖNÜNDE İSRAİL PROTESTOSU

İSRAİL’in Mescid-i Aksa’da yaptığı zulümlere kafası bozulan bir grup, İstanbul’da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Yahudilerin ibadethanesi olan Neve Şalom Sinagogu’nun önünde protesto gösterisi yapmışlar.

“Niye böyle yapıyorsunuz” diye sorsanız…

Alacağınız cevap belli:

– İsrail Yahudi devleti değil mi?

– Burası da Yahudi ibadethanesi değil mi?

İsrail Yine Azgınlaştı

İsrail yine azgınlaştı. Mescid-i Aksa’da Cuma namazı kılınmasını engelledi. İbadet özgürlüklerine sahip çıkan Kudüs Müslümanları tepki gösterdiler. Gösterdiler ama -Allah cümlesine rahmet eylesin- şehidler verdiler, pek çok da yararlananlar oldu. Onlara da acil şifalar dilerim.

Son derece önemli olan bu haberi Habertürk’te okuduk ama Ahmet Hakan’ın yazdığı Hürriyet’te göremedik.

Bu olay vesilesiyle” mirathaber.com “ sitemizde iki yazı yazdım. Yahudileşme zaafımızı anlattım. İngiltere ve Amerika’dan güç alsa da İsrai’lin zulmünün kendi gücünden değil biz Müslümanların zayıflığından kaynaklandığını ve yapılması gerekenleri dile getirdim. Akademisyen hocamız Bayram Ali Çetinkaya’ nın Yahudilik ve Vefabaşlıklı yazısı ise mükemmeldi. Bu yazıda Yahudilere Vefagöstermeleri gereği hatırlatılırken bize de zımnen itidal/denge öneriliyordu.

500 Yıldır Aramızda Yaşayan Yahudiler

Ahmet Hakan’ın yazısına dönelim. Yazının içeriğine itirazımız yok ama eksik mi eksik. Çünkü tek taraflı.

500 yıldır aramızda yaşayan Yahudiler ülkemizin bir parçasıdır. Malları ve canları dokunulmazdır. Kendimize olduğu kadar onlara da saygımız vardır. Ülkemizdeki mabetleri de ibâdet hürriyetleri de saygıdeğerdir.Onların İsrail’de yaşayan Yahudilerle ilgili ve ilişkili olmalarını da tabii görürüz. Ama İsrail Devletinin milletimizi derinde üzen saldırgan can alıcı hükümet politikalarına sessiz kalmalarını mazur göremeyiz.

Türkiye Yahudi Cemaati empati yapmalı. Duygularıyla hareket edebilecek insanlarımızın yanlış yapmalarına fırsat vermemelidir. Bunun için İsrail’in Müslümanların temel hakları ve özgürlüklerini çiğneyen zalim politikalarını telin etmelidirler. Bunu beklemek de hakkımız olsa gerektir.

Bir Çift Sözümüz de Sayın Hakan’a …

Sayın Hakan, yazacaksanız tarafsızca yazın. Kınadığınız vatandaşlarımızın tepkisi asla suçlu görülemeyecek olan yerel Yahudilerimize ve sinagoglarına değildir. Onları yetkili organlarının duyarsızlığınadır. Çünkü süküt ikrardan gelir.*

Fener Patrikanesi ve Diğerleri

Ülkemiz insanlarını mustarip kılan olaylar karşısında başta Fener Patrikanesi olmak üzere diğer gayr-ı müslim cemmaatlerin de hassasiyet göstermeleri gerekir. Bunu da hatırlatmış olalım. Unutulmamalıdır ki dünyanın her ülkesinde tüm insanlar için haklar görevlerden sonra gelir.

Sözü bütün insanların Rabbine bırakalım:

Ey Yahudiler ve Hıristiyanlar! Niçin bile bile doruları eğrilerle karıştırıyor ve gerçekleri gizliyorsunuz?” (Âl-i İmran 71)

*Sezsiz kalma kabul etmektir.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.