islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4660
EURO
34,7572
ALTIN
2.440,00
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Türkiye’nin Uzak Ülkelere İhracatında Artış Görülüyor

Türkiye’nin Uzak Ülkelere İhracatında Artış Görülüyor
6 Ocak 2022 13:53
A+
A-

Ticaret Bakanlığı uzak ülkelere olan ihracatı artırmak amacıyla çalışmalarına hız verirken Türkiye’nin bu ülkelere dış satımı geçtiğimiz sene bir önceki yıla göre yüzde 42,2 artış göstererek 27 milyar doları aştı.

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin uzak ülkelere ihracatını artırmak amacıyla yeni stratejiler oluştururken, ülkenin belirlenen 18 uzak ülkeye ihracatı da geçtiğimiz sene bir önceki seneye göre yüzde 42,2 artışla 27 milyar 16 milyon dolara yükseldi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye’nin ihracatının büyük bir kısmı 2 bin kilometrelik mesafeye yapılırken Ticaret Bakanlığı ihracat menzilinin uzatılmasını hedefliyor.

Bakanlığın uzun zamandır üzerinde çalıştığı Uzak Ülkeler Stratejisi’nin tanıtımının kısa zaman içerisinde yapılması planlanıyor. Strateji kapsamında şimdiye dek 18 hedef ülke belirlendi. Bu ülkeler ABD, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Nijerya, Pakistan, Şili, Tayland ve Vietnam şeklinde sıralandı.

Stratejiyle öncelikli olarak ABD, Uzak Doğu ve Latin Amerika ülkelerine ihracatın artırılacağı planlanıyor.

Bakanlığın çalışmasına göre Türkiye, ortalama 8 bin 500 kilometre mesafede bulunan 18 ülkenin 8,2 trilyon dolar değerindeki ithalatından yüzde 0,26 pay alabiliyor. Bakanlık bu pazarlara açılarak ihracatı 82 milyar dolar düzeyine taşımayı planlıyor.

Stratejiyle mal ihracatıyla birlikte, bu ülkelere yönelik hizmet ihracatının da artırılacak. Strateji kapsamında, öncelikli potansiyel mal ve hizmet sektörleri belirlendi. Bu kapsamda yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörlerinin de uzak pazarlara açılması hedefleniyor.

Bakanlık, Uzak Ülkeler Stratejisi’ne destek olacak Yurt Dışı Lojistik Merkezleri Projesi’ni de yakında tamamlayacak.

UZAK ÜLKELERE İHRACAT RAKAMLARI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye, 2020 yılında bu 18 ülkeye 18 milyar 999 milyon 738 bin dolarlık ihracat yaparken, bu rakam geçtiğimiz sene yüzde 42,2 artış göstererek 27 milyar 16 milyon 919 bin dolar oldu.

Bu ülkeler arasında en çok ihracat yaklaşık 12,9 milyar dolar tutarla ABD’ye gerçekleşti. ABD’ye ihracat geçtiğimiz sene, bir önceki seneye göre yüzde 45 arttı. Çin’e bu dönemde yüzde 26,2 artış ıle 3,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Kanada’ya yönelik ihracat yüzde 67,8’lik artış ile yaklaşık 1,6 milyar dolar olurken Hindistan’a yönelik ihracat yüzde 34,4 artışla 1,2 milyar doları geçti.

Oran bazında en yüksek ihracat artışı ise yüzde 122,2 artışla Şili’ye gerçekleşti. Türkiye, geçtiğimiz sene bu ülkeye 593,3 milyon dolarlık ihracat yaptı. Brezilya’ya yönelik ihracat da yüzde 77,4 artış göstererek 995,6 milyon doları aştı. Meksika’ya ihracat yüzde 55,5 artış göstererek 755,6 milyon dolara, Güney Afrika’ya ihracat da yüzde 50,2’lik artışla 883,4 milyon dolara yükseldi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.