islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5706
EURO
34,7604
ALTIN
2.491,29
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Türkmen Hükümeti’nin muhalifi Türkiye’de baskı altında olduğunu söyledi

Türkmen aktivist ve İstanbul’da ikamet eden sıkı kontrol altındaki Orta Asya hükümetinin açık sözlü eleştirmeni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aşkabat ziyareti öncesinde Türkiye’de baskı altında olduğunu ifade etti.

Türkmen Hükümeti’nin muhalifi Türkiye’de baskı altında olduğunu söyledi

Türkmen aktivist ve İstanbul’da ikamet eden sıkı kontrol altındaki Orta Asya hükümetinin açık sözlü eleştirmeni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aşkabat ziyareti öncesinde Türkiye’de baskı altında olduğunu ifade etti.

Mirat Haber Ajansı

Bir Türkmen aktivist ve İstanbul’da ikamet eden sıkı kontrol altındaki Orta Asya hükümetinin açık sözlü eleştirmeni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aşkabat ziyareti öncesinde Türkiye’de baskı altında olduğunu ifade etti. Dursoltan Taganova, 15 Nisan’da Türkiye göçmenlik servisine çağrıldığını ve siyasi faaliyetlerini durdurmadığı takdirde ikametgahıyla ilgili sorunlarla karşılaşabileceği konusunda uyarıldığını belirtti. Taganova’ya göre, bir hafta önceki sorgulama sırasında bir Türk göçmenlik yetkilisi ona akrabalarını, daimi adresini, siyasi sığınma talebini ve Türkmen hükümetine yönelik eleştirilerinin nedenlerini sordu.

Taganova, çevrimiçi kampanyalarını durdurmasının istendiğini, çünkü Türk hükümetinin şu anda ihtiyacı olduğunu iddia ediyor. Göçmen bürosu memurlarının kendisine Türkiye’de ikamet izni ile sorun yaşamasını istemeyeceklerini söylediğini iddia ediyor. Taganova, Türk yetkililerin diğer blog yazarlarıyla yazışmalarını ve Türkmen hükümetini eleştiren çevrimiçi sunumlarını izlediklerini açıkça belirttiklerini açıkladı. Birkaç gün önce TikTok hesabının Türkmenistan’daki ekonomik problemlerle ilgili blogu için kullandıktan sonra bloke edildiğini de sözlerine ekledi. Geçtiğimiz Temmuz ayında Taganova, çoğu göçmen işçi olan düzinelerce Türkmen ile birlikte korona virüs kısıtlamalarını ihlal etmek suçlamasıyla İstanbul’da tutuklandı. O ve diğerleri, Aşkabat’ın salgına yetersiz tepkisini eleştirmek ve Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimukhammedov’un istifasını talep etmek için İstanbul’daki Türkmen Konsolosluğu önünde bir miting düzenlemeyi planlamadan sadece birkaç saat önce gözaltına alındı.

Tutukluların çoğu yaklaşık beş saat sonra serbest bırakıldı, ancak Türk yetkililer onu tekrar Türkmenistan’a sınır dışı etmek istediği için Taganova gözaltında kaldı. Ekim ayında 11 insan hakları örgütünün Türk yetkilileri, Türkmenistan’a geri dönmesi halinde keyfi tutuklama ve işkenceye maruz kalacağını söyleyerek onu sınır dışı etmemeye çağırması üzerine serbest bırakıldı. Türkiye, ABD ve Kuzey Kıbrıs’ta ikamet eden Türkmen vatandaşlar geçtiğimiz yıl Berdimukhammedov’a karşı protestolar düzenledi. Hükümet eleştirmenleri ve insan hakları grupları, Berdimukhammedov’un 2006 yılında otokrat Saparmurat Niyazov’un ölümünden sonra iktidara gelmesinden bu yana muhalefeti bastırdığını ve kısıtlayıcı ülkede çok az değişiklik yaptığını ifade ediyor.

ETİKETLER: Türkmenistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.