islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5897
EURO
34,8153
ALTIN
2.422,67
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C

Türkmenistan’da kadınlara araba sürme izni veriliyor

Türkmenistan’da kadınlara araba sürme izni veriliyor

Mirat Haber Ajansı

Aşkabat trafik polisi müdürlüğü, ehliyetlerini almak veya uzatmak isteyen kadınların başvurularını kabul etmeye yeniden başladığını söyledi. Erkek egemen Orta Asya ülkesinde kadın sürücülere önceden haber verilmeyen kısıtlamalar getirildikten sonra neredeyse iki yıl sonra oldu. Aniden, herhangi bir resmi duyuru yapılmadan, değişiklik Aralık başından itibaren uygulandı ve kadın sürücülerin ehliyetlerine yerinde el konulması kampanyasını sona erdirdi.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde Aşkabat’taki kadınlar, değişikliğin haberi yayılmaya başladıktan sonra mümkün olan en kısa sürede lisanslarını almak veya yenilemek için gereken tüm belgeleri topladıklarını söylediler. Gerekli belgeler arasında başvuru formları, pasaportlar, tıbbi raporlar, evlilik sertifikaları, kalıcı adreslerin onayları, araç sahiplik belgeleri, araç teknik sertifikaları ve diğerleri bulunuyor. Türkmenistan’da kadınlar, 2019’un başından beri kampanyaya karşı mücadele ediyor. Bazıları yerel mahkemelere dava açtı ve Türkmen Anayasasının erkekler ve kadınlar için eşit hakları güvence altına aldığını söyleyerek ülkenin ombudsmanına başvurdu. Ekim ayında, Lübap’ın kuzeydoğu bölgesinde ülke için olağanüstü bir olay olarak yaklaşık 100 kadın sürücü ehliyetlerinin yenilenmesini talep eden bir miting düzenledi. Bunun üzerine yerel yetkililer duruma bakma sözü verdi. Kadın sürücülere uygulanan yasağın nedenleri hiçbir zaman açıklanmadı. Otoriter Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdymukhammedov, ülkeyi demir yumrukla yönetmekte ve yaygın bir kişilik kültü oluşturmakta. Birkaç yıl önce, eski Sovyet cumhuriyetindeki trafik polisi, Aşkabat’taki tüm araç sahiplerini, Berdimukhammedov’un en sevdiği renk olduğu bahanesiyle araçlarını beyaza boyamaya zorladı.

ETİKETLER: Türkmenistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.