islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3281
EURO
35,0599
ALTIN
2.296,43
BIST
9.012,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Özbekistan sadece iyi haberlerin verildiği ‘eski günlere’ dönüyor

Özbekistan sadece iyi haberlerin verildiği ‘eski günlere’ dönüyor

Mirat Haber Ajansı

Özbekistan’daki medya kuruluşları, Özbekistan’da halkın karşı karşıya olduğu güncel ve yaygın sorunları haber yapma hakkı ve görevi olduğunu söylüyor. Ancak Bilgi ve Kitle İletişim Ajansı (AIMC) bazı raporların olumsuzluğuna itiraz ediyor ve bunu “tek taraflı” bilgi olarak adlandırıyor. AIMC Direktörü Asadjon Khodjaev, suç oluşturan kuruluşları uyardı ve haberlerini dizginlememeleri halinde “ciddi yasal sonuçlar” olabileceğini söyledi. Şavkat Mirziyoev’in 2016 sonlarında cumhurbaşkanı olmasından bu yana, Özbek yetkililer onun selefi olan otoriter lider İslam Kerimov’un koyduğu kısıtlamaları hafifletme sözü vermekteydi. Yeni rejimde de medyada bazı olumlu değişiklikler olmuştu.

Özbek basın kuruluşları, Kasım ayı başında Enerji Bakanlığı’nın yaptığı duyuruda evlerde ve işyerlerinde gaz ve elektrik kullanımında azalma olacağını bildirdi. Taşkent’teki bazı küçük ve orta ölçekli işletmeler tamamen doğalgaz arzından mahrum kaldıklarını söylerken, diğerleri karne ile karşı karşıya kaldı. Kasım ayında Özbekistan için büyük önem taşıyan diğer bir hikaye, koronavirüsün devam eden zayıflatıcı etkileriydi. Yetkililerin, enfekte olan kişilerin sayısı ve COVID-19’dan ölenler hakkında doğru bilgi sağladığına dair şüpheleri vardı. Devletin bu rakamlarla ilgili şeffaf olmadığından uzun zamandır şüpheleniliyor. AIMC ve Özbekistan Yüksek Mahkemesi, medya kuruluşlarını haberleriyle ilgili olarak resmen kınadı. Taşkent’in başbakanı ve belediye başkanı da gazeteciler için çok sert sözler ve hatta tehditlerde bulundu. Medya özgürlüğü örgütü ve yabancı diplomatlar, AIMC ve yetkililerin bağımsız medya kuruluşlarına baskı yapma eylemlerinden duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler. Pek çok Özbekistanlı için bu, sadece hükümetle ilgili olumlu haberlerin medyaya ulaştığı Karimov yönetimindeki geçmiş zamanları hatırlattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.