islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5195
EURO
34,7843
ALTIN
2.502,09
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Twitter, BJP hükümetinin emriyle Hintli çiftçilerin hesaplarını engelliyor

Twitter, BJP hükümetinin emriyle Hintli çiftçilerin hesaplarını engelliyor
Mirat Haber Ajansı

Twitter dün, önde gelen bir haber dergisi ve başkentte kitlesel protestolar düzenleyen çiftçiler de dâhil olmak üzere, Hindu milliyetçi hükümetinin talebi üzerine Hindistan’da hesapları askıya aldı. Bilgi Teknolojileri bakanlığı yetkilileri medyaya yaptıklarıı açıklamada, hükümetin sosyal medya devini “kamu düzenine ciddi tehdit” oluşturan 250 twitter hesabı ve tweetine karşı harekete geçmeye yönlendirdiğini ifade etti. Hesaplar Pazartesi öğleden sonra bloke edildi, ancak sonra tekrar erişilebilir hale geldi.

Protestolarda sadece çiftçiler yer almıyor

Hindistan’ın tarım sektöründe büyük reformlarına karşı 26 Kasım’dan bu yana Yeni Delhi’nin kenar mahallelerindeki kamplarda on binlerce çiftçi protesto yapıyor. Geçen hafta bir miting, ölümcül bir saldırıya dönüştü. O zamandan beri polis, Caravan dergisinde yazan düzinelerce gazeteciyi ve çiftçiyi gözaltına aldı. Hindistan’da Twitter hesabı bloke edilenler arasında bazı dergi yazarları, çiftçi aktivistleri, sendikalar, bazı muhalefet liderleri, oyuncu ve ekonomistler de var.

Twitter’ın protestolara müdahalesi meşru mu?

Bir Twitter sözcüsü, uygun şekilde kapsamlı bir talep yapılırsa, belirli bir ülkede belirli içeriğe erişimi zaman zaman durdurmanın gerekli olabileceğini bildirdi. Çiftçilerden bir sözcü, hesaplarının uzun süredir devam eden protestoları desteklemek dışında yanlış bir şey yapmadığını ifade etti. Dergi Caravan’ın yönetici editörü Vinod K Jose, hesaplarının bloke edilmesinin, yetkililerin haberleriyle ilgili yayınları hedefleyen uzun süredir devam eden keskin nişancı saldırılarının son halkası olduğunu söyledi. Küresel medya gözlemcisi Sınır Tanımayan Gazeteciler, şok edici bir bariz sansür vakası olarak adlandırdığı askıya alma kararlarını şiddetle eleştirdi.

Geçen Salı günkü şiddet olaylarından bu yana, gazeteciler ve muhalif bir siyasetçiye karşı, mitingle ilgili haberleri ve tweetleri yüzünden isyan ve komplo kurmakla suçlanan en az beş ceza davası kaydedildi. Hindistan, protestolar sırasında bilgi paylaşımını sınırlandırmak için en son çiftçilerin protesto sitelerinde olmak üzere düzenli internet kapatmalarını kullanıyor. 2019’da tartışmalı bölgenin yarı özerkliğini iptal ettikten sonra Hindistan tarafından yönetilen Keşmir’de geniş bandın interneti birkaç ay süreyle engellendi. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in 2020 basın özgürlüğü endeksinde, Hindistan 180 ülke arasında 142. sırada yer alıyor.

ETİKETLER: Twitter
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.