islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
ALTIN
2.324,13
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ücret anlaşmazlığı Libya’nın Hariga limanında petrol ihracatını durdurdu

Ücret anlaşmazlığı Libya’nın Hariga limanında petrol ihracatını durdurdu
Mirat Haber Ajansı

OPEC ülkesinin petrol limanlarını korumaktan sorumlu bir Libya paramiliter gücünün üyeleri, maaş taleplerinin karşılanmaması üzerine üç doğu terminalinde ham petrol ihracatının durdurulmasını emretti. Petrol Tesisleri Muhafızları, ülkenin en büyük limanı olan Sider ile Hariga ve Ras Lanuf’ta yüklemenin askıya alınmasını emretti.

İçerdeki kaynaklardan ikisine göre, şu anda Ras Lanuf’ta bulunan Dubai Hope tankeri, protestocuların talepleri karşılanıncaya kadar yükleme yapılmayacak. Protestolar, Libya’nın son aylarda petrol ihracatındaki hızlı toparlanmayı tersine çevirebilir. İhracatın durdurulması yakında çözüme varabilir, ancak on yıllık iç savaşın ardından sektörün kırılganlığının altını çiziyor. Kuzey Afrika ülkesinin üretimi, Eylül ayında doğu merkezli güçler tarafından liman ve tarla ablukasının sona ermesinin ardından neredeyse sıfırdan yaklaşık 1,25 milyon varile yükselmişti. Devlet enerji şirketi, boru hatlarının ve diğer tesislerin harap haldeki durumu nedeniyle, grev başlamadan önce toparlanmayı sürdürmek için mücadele halindeydi. Grevi ve engellemeyi sona erdirmek için maaş anlaşmazlığını çözme görüşmeleri devam ediyor.

Protestocular, hükümete, geciken maaşlarının ödenmesi için dün sona eren bir ültimatom vermişlerdi. Bu ayın başlarında, Hariga’daki güvenlik görevlileri tanker Olympic Fighter’a girmeyi geçici olarak reddetmişti. Muhafızlar başlangıçta, petrol limanlarını ve sahalarını savunmak için tarafsız bir güç olarak kuruldu. Ancak üyeleri, çeşitli savaşan gruplar adına bazı tesisleri bloke ederek ve kendi taleplerini bastırarak geçen yılın başında Libya ham petrol üretimindeki bir çöküşe katkıda bulundular. Libya, karşılaştığı zorlukların ayrı ama daha olumlu bir örneğinde, sızıntılar nedeniyle kapatıldıktan sonra Sider’e ham petrol taşıyan büyük bir boru hattını yeniden açtı. Sider’i işleten Waha Oil Co., günde 200 bin varil kapasiteli 32 inçlik bağlantının onarıldığını ve pompalamaya devam edildiğini söyledi. Devlet enerji şirketi National Oil Corp.’un bir yan kuruluşu olan Waha, boru hattının yeniden faaliyete geçmesinden önce Cumartesi günü günde 98.000 varil pompalıyordu. Durum hakkında bilgisi olan farklı bir kişiye göre, iki gün içinde 300.000 varillik normal günlük seviyesine geri dönmesi bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.